
Ilotulitteet ammutaan Kaarina-Teatterin parkkipaikalta. Paras paikka katsella ilotulitusta on 110-tien toisella puolella, esimerkiksi Kaarina-talon pihalla.
– Väki tulee yleensä liian lähelle. Todellisuudessa efektit näkyvät paremmin, kun ilotulitusta katselee vähän kauempaa, 40 vuotta ilotulitteiden parissa työskennellyt Jarmo Ylikoski opastaa.
Kaarinan ilotulitusnäytöksen suunnittelee ja toteuttaa Suomen Pyrotekniikka Oy, jonka vastuulla on tänä vuonna yli 50 kaupungin ilotulitukset. Ylikoski työskentelee Varsinais-Suomen aluevastaavana ja kertoo, että ilotulitukset suunnitellaan tilaajan toiveita kuunnellen. Paikka ja turvallisuusnäkökohdat ratkaisevat, mitä tuotteita missäkin voidaan käyttää.
– Nykyään kaupunkialueet ovat niin tiiviisti rakennettuja, ettei pystytä ampumaan niin isoja ilmapommeja kuin ennen. Sen sijaan padat ovat kehittyneet entistä näyttävimmiksi. Suurin patamme painaa 35 kiloa ja sisältää 500 laukausta, Ylikoski kuvailee.
Kaarinan näytöksessä on luvassa erilaisia näyttäviä patoja sekä tähtipommeja. Lasten takia näytös ei sisällä kaikkein äänekkäimpiä ilotulitteita.
– Suosituimpia värejä ilotulitteissa ovat tällä hetkellä kulta ja hopea sekä erilaiset väriyhdistelmät, Ylikoski kertoo.
Ilotulitteet aiempaa ympäristöystävällisempiä
Viime vuosina ilotulitusten rinnalle on tullut tuli- ja valoesityksiä. Ylikoski uskoo kuitenkin ilotulitusten säilyttävän suosionsa.
– Ilotulitus on hinta-laatu-suhteeltaan paras ja näyttävin. Laser- tai tulinäytökseen verrattuna ilotulitus näkyy huomattavasti suuremmalle joukolle, hän vertaa.
Ilotulitteet ovat hänen mukaansa kehittyneet viimeisten 20 vuoden aikana huimasti ja värit ovat entistä näyttävämpiä ja puhtaampia. Ilotulitteiden ympäristöystävällisyyteen on alettu kiinnittää huomiota.
– Myrkyllisiä kemikaaleja ei enää käytetä valmistuksessa. Kaikki maahantuomamme tuotteemme ovat testattuja sekä CE-merkittyjä. Lisäksi tuotteemme on päästökompensoitu.
Elämänsä parhaan ilotulituksen Ylikoski kertoo nähneensä Espanjan Valenciassa. Hän oli paikalla ilotulitteita valmistavan yrityksen kutsuvieraana.
– Ilotulitusnäytöstä oli rakennettu kaksi viikkoa ja se kesti 45 minuuttia, hän kuvailee. Ilotulitteet olivat samoja, ammattilaiskäyttöön valmistettuja, joita Suomen Pyrotekniikka käyttää omissa näytöksissään.
Ylikoski sanoo olevansa iloinen, että vuosi vaihtuu ilotulitteiden loisteessa ja yleisötapahtumia saa taas järjestää.
– Totta kai se tuntuu hyvältä. Voin luvata, että nyt vedetään täysillä!
Ilotulitus 31.12. kello 20–20.30. Kaarinan keskustassa.