Kodasta lisää tilaa Kuusiston päiväkotiin – Kaupunginvaltuusto myönsi rahat kahden kotaryhmän perustamiseen

0
Elli Kauppila, Sylvi Kouki, Mila Kulmala, Aili Savolainen ja Kiira Matsson kuuluvat Ristikallion päiväkodin kotaryhmään. Tyttöjä nauratti, kun toimittaja uteli, tuleeko ulkona ollessa kylmä. - Ei tule, kun laittaa paljon vaatteita päälle. Ristikallion kotaryhmässä järjestetään avointen ovien päivä 11.1. klo 16-17, jolloin toimintaan saa mennä tutustumaan.

Kaarinan päivähoidon paikkatilanteeseen haetaan helpotusta uusista kotaryhmistä. Kaupunginvaltuusto myönsi talousarviokäsittelyn yhteydessä ensi vuodelle määrärahat kahden uuden kodan rakentamiseksi ja työntekijöiden palkkaamiseksi. Kaarinassa toimii ennestään yksi kotaryhmä Ristikallion päiväkodin pihalla.

Toinen uusista kodista on tulossa varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Mattilan mukaan Kuusiston päiväkodin yhteyteen. Sen suunnittelu on jo aloitettu ja tavoitteena on, että kotaryhmä aloittaa toimintansa ensi syksynä.

Kotaryhmässä olevat lapset viettävät suurimman osan hoitopäivästään ulkona. Lämmitettävä kota toimii ryhmän tukikohtana.

Mattila siirtyi töihin Kaarinaan Ruskolta, jossa ulkopainotteisesta ryhmästä on hyviä kokemuksia.

– Kotaryhmät ovat erittäin hyvä lisä muuhun varhaiskasvatustarjontaan. Ulkopainotteinen ryhmä on aivan omanlainen, ihana maailmansa.

Kuusiston päiväkodissa on aiemmin toiminut ulkopainotteinen ryhmä muutaman vuoden ajan, joten henkilöstöltä löytyy jo ennestään kokemusta ja kiinnostusta ulkoilmapedagogiikkaan.

Kuusistossa kotaryhmä ei lisää päiväkodin paikkamäärää, vaan takaa sen, etteivät paikat vähene. Päiväkodin käytössä on ollut viereisen koulun tiloja ja oppilasmäärän kasvaessa koulu tarvitsee niitä itselleen.

Nuppula esikoulun käyttöönKuusiston lisäksi myös Piikkiöön ollaan mahdollisesti perustamassa kotaryhmää. Kaupunginvaltuusto myönsi toisen kotaryhmän perustamiselle määrärahat viime metreillä, joten Piikkiön osalta suunnittelua ei olla vielä ehditty aloittaa.

Piikkiössä tilapulaa helpottaa se, että Tienniittyn päiväkodin vieressä sijaitseva Nuppula saadaan kevätkaudeksi varhaiskasvatuksen käyttöön. Nuppulaan remontoidaan tilat yhdelle esiopetusryhmälle, joka toimii Pihlajanmarjan päiväkodin alla.

– Selvitämme ensi kevään aikana, minkälainen varhaiskasvatuksen tarve on Piikkiössä tulevina vuosina: onko tarvetta uusille paikoille vai onko kyse vain yksittäisestä ruuhkapiikistä. Kotaryhmän perustamiselle on olemassa määrärahavaraus, ja sitä selvitämme yhtenä vaihtoehtona, Mattila kommentoi.

10 hakemusta viikossaElokuussa Kaarinan varhaiskasvatusjohtajan tehtävässä aloittanut Mattila kuvailee Kaarinan päivähoidon tilannetta haastavaksi, jopa vaikeaksi. Tammikuun osalta tilanne näyttää kuitenkin kohtuulliselta, sillä kaikille ensi vuoden alusta päivähoitopaikkaa hakeneille lapsille on saatu järjestettyä paikat.

– Ei välttämättä sieltä, mistä huoltajat ovat ensisijaisesti toivoneet lapselleen paikkaa, mutta kaikille on löytynyt paikka jostakin yksiköstä. Uusia varhaiskasvatushakemuksia tulee keskimäärin 10 viikossa, mutta onneksi kaikki eivät tarvitse paikkaa heti, hän tarkentaa.

Piispanlähteen päiväkodin yhteyteen ollaan ensi syksyksi hankkimassa tilapäistiloja neljälle lapsiryhmälle. Varhaiskasvatuksen tilannetta helpottaa tulevina vuosina myös Valkeavuoren kampuksen yhteyteen valmistuva 120-paikkainen päiväkoti.