Kun nuotteja ei näe eikä sanoja kuule: Kaarinassa järjestetään ensimmäistä kertaa saavutettavat Kauneimmat joululaulut

0
Yhtymän diakoniatyöntekijät Tanja Rantapere ja Tarja Muurinen ovat mukana Kaarinan kirkon saavutettavissa Kauneimmissa joululauluissa.

Olisi toiveissa päästä nauttimaan Kauneimmista joululauluista, mutta entä jos lauluvihkosen sanoista on vaikea saada selvää? Silloin taas, kun nuoteista saa tolkun, juontaja ilmoittaa seuraavan laulun niin vauhdilla, että Jouluyö, juhlayö on puolessavälissä ennen kuin oikean numeron on ehtinyt selata vihosta esiin. Lisäksi rollaattorin ja muiden apuvälineiden kanssa on ahdistavaa mennä kompuroimaan ruuhkaisille kirkon käytäville.

Torstaina Kaarinassa huomioidaan näitä joululaulujen ystäviä, joille tavallinen joululaulutapahtuma on liian kuormittava. Kaarinan kirkossa järjestetään saavutettavat Kauneimmat joululaulut, jotka on mukautettu esimerkiksi näkö- ja kuulovammaisille sekä liikuntaesteisille.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaistyöstä vastaavat diakoniatyöntekijät Tarja Muurinen ja Tanja Rantapere kertovat, että saavutettavia Kauneimpia joululauluja järjestetään koko Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä nyt ensimmäistä kertaa.

Kaarinan kirkon lisäksi tapahtuma pidetään Henrikinkirkossa. Nämä kaksi kirkkoa ovat yhtymän ainoat, joiden tilat ovat kokonaan esteettömät.

Toiviotie selkosuomella?

Tarja Muurinen kertoo, että idea tapahtumasta tuli seurakuntalaisilta.

– Meiltä oli kysytty, voisiko järjestää sellaiset Kauneimmat joululaulut, jossa olisi huomioitu mahdollisimman paljon esimerkiksi näkövammaisuuteen ja huonokuuloisuuteen liittyviä asioita.

Onnistuihan tämä. Torstaina Kaarinan kirkossa on mukana esimerkiksi kirjoitustulkkaus huonokuuloisia varten: kaikki puhe ja laulujen sanat kirjoitetaan ylös reaaliaikaisesti ja heijastetaan datatykillä seinälle. Mukana on kuvia auttamassa niitä, joilla on hahmotushäiriöitä.

Juontajat, seurakunnan luottamushenkilöinä toimivat Anniina Rantala ja Ari Malmi puhuvat hitaasti ja selkosuomella. Joululauluvihkosta on saatavilla pistekirjoituksella. Tila on tietenkin esteetön ja mukana on paljon auttavia käsiä.

Entä onkohan joululaulujen sanoituksia selkokielistetty? Joululaulut ovat täynnä sanoja, joita tavallinenkaan laulaja ei ymmärrä, kuten auvo, ukset, seimikätkyt ja toiviotie.

– Ei, joululaulujen sanoihin emme saaneet kajota, naurahtaa Muurinen.

– Sen sijaan valitsimme vanhoja tuttuja joululauluja eikä tilaisuudessa opetella uusia lauluja. Vaikka ei ymmärtäisi sanoja, laulu on kuitenkin tuttu.

Saavutettavat Kauneimmat joululaulut to 15.12. klo 18 Kaarinan kirkossa.