Kun sähköt katkeavat, Turun päiväkodeissa jatketaan pimeässä ja museot suljetaan – Entä Kaarinassa?

0
Pimeäpiilosille. Kaarinan kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa työskennellään, vaikka valot sammuisivat sähkökatkosten vuoksi. Arkistokuva syyslomalta Vaparista, jolloin paikalla järjestettiin pimeäpiilostapahtuma.

Turun kaupunki tiedotti viime viikolla linjauksistaan siitä, mitkä Turun palvelut pidetään toiminnassa, jos Suomessa joudutaan turvautumaan kiertäviin, parin tunnin mittaisiin sähkökatkoksiin tammi–helmikuussa. Esimerkiksi päiväkodit ja koulut pidetään Turussa auki, mutta päivää jatketaan taskulamppujen kanssa. Sen sijaan museot sulkevat ovensa. Sairaalat rajataan sähkökatkosten ulkopuolelle.

Mitenköhän Kaarinassa toimitaan? Rajataanko myös Kaarinan terveyskeskus sähkökatkosten ulkopuolelle? Entä hoivalaitokset? Jatketaanko päiväkodeissa ja kouluissa päivää pimeydessä? Pysyykö Kaarina-talo auki, vaikka tietokoneet ovat kiinni ja valot poissa? Entä uimahalli?

Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola kertoo, että kaikkiin kysymyksiin ei vielä ole Kaarinassa lopullisia vastauksia.

– Kaupungin tekniset palvelut ja tietohallinto ovat kartoittaneet, miten kiertävät sähkökatkokset vaikuttaisivat esimerkiksi vesihuoltoon tai tietotekniikan toimivuuteen. Näiden perusteella palvelualueilla eli esimerkiksi sivistys- ja sote-puolella parhaillaan mietitään, miten ne järjestävät sähkökatkosten aikana käytännössä oman toimintansa, Antola taustoittaa.

Päätökset sähkökatkosten aikaisista muutoksista tehdään viranhaltijavoimin, eli asia ei kierrä poliittisten päätöselinten kautta.

– Lähtökohta on, että toiminta jatkuu normaalisti, eli esimerkiksi koulut ja päiväkodit pysyvät auki.

Puhdasta vettä tulee Antolan mukaan todennäköisesti hanasta, eikä jäteveden johtamisessakaan ole odotettavissa merkittäviä häiriöitä kahden tunnin sähkökatkon aikana.

Kaarinan kirjastot pidetään auki, jos tiloissa riittää luonnonvaloa. Lainata ei voi. Uimahalli suljetaan katkon ajaksi.

Kaarinan sote-palvelut ovat vuodenvaihteen jälkeen siirtymässä Varhalle eli Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Sote-kiinteistöt ja samalla niiden sähkökatkosten aikaisten poikkeusjärjestelyjen hoitaminen on pääasiassa Kaarinan kaupungin vastuulla. Antolan mukaan sähköyhtiölle on toimitettu luettelo Kaarinan kriittisistä yksiköistä, joihin sähkökatkoksia ei saisi tulla. Näihin lukeutuvat esimerkiksi pääterveysasema ja kaupungin ympärivuorokautiset hoivalaitokset. Pääterveysasemalla on lisäksi varavoimajärjestelmä.

Kahden tunnin mittaisia, suunniteltuja sähkökatkoksia odotetaan tammi–helmikuulle. Silloin Suomessa on kovimmat pakkaset ja samalla sähkön ruuhkapiikit.