”Kun vesi leikkii veden kanssa, ei ole raameja eikä olettamuksia” – Piipahda joululomalla Entin ateljeessa

0
Lise Vaskelainen, Petra Wallius ja Siiri Helle. Entin ateljeen taideteokset ovat olleet aiemmin esillä myös Turun taiteen talossa.

– Kun luo jotain, kuten taidetta, muuttuu ihmisenä näkyväksi, miettii 22-vuotias Petra Wallius.

– Ja kun vesi leikkii maalatessa veden kanssa, ei voi ikinä tietää, minkälaiseksi se kuivuu. Ei ole raameja ja olettamuksia, että sen on oltava tietynlainen.

Walliuksen teoksia on tällä hetkellä esillä Kaarinan etsivän nuorisotyön eli Entin tiloissa, samoin kuin 18–25-vuotiaiden Siiri Helteen, Karoliina Haakanan ja Lise Vaskelaisen.

Teokset syntyivät syksyllä Entin taidepajassa eli Entin ateljeessa, joka pistettiin käyntiin yhteistyössä taideopettaja Anniina Kuulan ja etsivän nuorisotyön kesken. Nyt taidepaja pyörii kaupungin etsivän nuorisotyön omin voimin, Emma Heimon vetämänä.

Taidepaja pidetään Kaarinan mopotallissa, tallin aukioloaikojen ulkopuolella, sillä siellä ei tarvitse välittää sotkusta. Esimerkiksi monissa nyt esillä olevissa teoksissa maalin annettiin tarkoituksella valua työn kaikkien reunojen yli.

– En tiennyt, miten paljon erilaisia taidetekniikoita on! nauraa Lise Vaskelainen.

– Ja miten terapeuttista värien sötköttäminen on. Kotona jos oli huono mieli eikä olisi jaksanut lähteä mukaan, tiesi etukäteen, että jos lähden, tulee kuitenkin hyvä fiilis.

Entti etsii nuoria aikuisiaEntti sijaitsee Kaarinan keskustassa Ninja Sushin vieressä, ja paikalle voi kuka tahansa – myös muut kuin nuoret aikuiset – katsomaan tauluja. Näyttely on paikalla ainakin tammikuun puoleenväliin.

Entissä on yleensä ovet auki, myös joulun välipäivinä.

– Tästä taidenäyttelystä näkee, että vaikka ei pysty esimerkiksi käymään koulua tai olemaan töissä, voi silti tehdä jotain arvokasta, Emma Heimo miettii.

Entin toiminta on tarkoitettu 17–29-vuotiaille kaarinalaisille. Mukaan toimintaan tai ihan vain hengailemaan saa tulla kuka tahansa tämän ikäinen, mutta erityisesti etsitään niitä nuoria aikuisia, joilla on vaikeuksia löytää paikkaansa yhteiskunnassa tai joilla on jaksamisen kanssa ongelmia. Nuoret aikuiset saavat Entistä apua myös byrokratiaan ja muihin arjen ongelmiin.

Taidepajasta sanottua

”Oli ihanaa maalata yhdessä muiden kanssa. Kaikki tekevät jotain ihan erilaista mutta silti samanlaista.”

Lise Vaskelainen

”Koin pajan voimaannuttavana. Se innosti ilmaisemaan itseä jatkossakin enemmän ja rohkeammin.”

Karoliina Haakana

”Tämä oli parempi kuin ajattelin. Oli tosi mukavaa.”

Siiri Helle

”Sai purkaa omia tuntemuksia teoksiin.”

Petra Wallius