Lähes 200 000 euroa tarvitaan Piispanlähteen koulun rauhoittamiseksi

0
Arkistokuva Piispanlähteen koululta.

Tiistaina kokoontuvalle Kaarinan sivistyslautakunnalle esitetään, että Piispanlähteen alakoulun levottomuuksien rauhoittamiseksi ensi vuoteen tarvitaan lisämäärärahaa 195 000 euroa.

Piispanlähteen koulussa on ollut tänä syksynä rankkoja tilanteita, jotka ovat päässeet myös valtakunnallisen median otsikoihin. Erityisesti koulun alkuopetuksen luokilla on ollut oppilaiden välisiä konflikteja, väkivaltatilanteita ja yleistä levottomuutta.

Johtavan rehtorin E mmi Virtasen laatiman tilannekatsauksen mukaan osa oppilaiden välisistä konflikteista ja väkivaltatilanteista oli jäänyt selvittämättä, eikä niistä ollut tiedotettu huoltajia.

Koulu on nyt kartoittanut selvittämättömät väkivaltatapaukset ja alkanut käydä niitä läpi kotien ja tarvittaessa poliisin kanssa. Koululla on myös lisätty aikuisten läsnäoloa käytävillä ja pihalla aamulla ennen koulupäivän alkua. Rehtorin ja apulaisrehtorin työnjakoa on selkeytetty ja huoltajilla on teetetty kysely.

Tilanteen vakauttaminen edellyttää kuitenkin lisäresursseja, esittää Virtanen. Lautakunnalle ehdotetaan, että kouluun palkataan laaja-alainen erityisopettaja vuodeksi 2023 sekä neljä koulunkäynninohjaajaa sijaistamaan poissaolevia koulunkäynninohjaajia.

Lisäksi Piispanlähteelle halutaan palkata toinen virka-apulaisrehtori ensi elokuussa. Alun perin tätä suunniteltiin vuoteen 2024 koulun laajentamisen yhteyteen. Samoin Kaarina aikaistaisi koko kaupungin yhteisen konsultoivan erityisopettajan palkkaamista.

Yhteensä muutoksista syntyy 195 000 euron lisälasku. Summasta Piispanlähteen määräaikaisen erityisopettajan osuus ja uudet koulunkäynninohjaajat ovat kumpikin 65 000 euroa, toisen virka-apulaisrehtorin palkkaamisen aikaistaminen 37 500 euroa, kaupungin yhteisen konsultoivan erityisopettajan rekrytoinnin aikaistaminen 27 000 euroa.