Löydätkö parin Tom of Finlandille ja Auda Armfeltille? Kaarina sai oman muistipelin

0
Marjo Dahl esittelee Kaarina-muistipelistä löytyviä kortteja Koriston tallilla.

Harvemmin muistipelikortit herättävät niin paljon keskustelua kuin Koriston tallilla. Tässähän on kaupunginjohtaja Harri Virta ja Thiessin sisarukset, mutta mikä tuo ötökkä on ja mitä se tekee Kaarina-aiheisessa muistipelissä?

Kaarina-Seura julkaisi tänä syksynä muistipelin, jossa kaikki kortit liittyvät Kaarinaan. Muistipeli valmistui sopivasti joulun kynnyksellä. Idea on peräisin Turku-seuralta, joka on julkaissut useita Turku-aiheisia pelejä.

– Moni on sanonut tämän sopivan lahjaksi etenkin vanhemmille ihmisille, jotka tuntevat hyvin kotikaupungin historian. Esimerkiksi Värttinään pelejä meni kolme kappaletta, mainitsee työryhmässä mukana ollut Ritva Mutanen.

Peliä on tarjottu myös Kaarinan kouluihin ja päiväkoteihin. Peliä pelatessa voi opettaa lapsille paikallishistoriaa. Pelilaatikossa on mukana lehtinen, josta löytyy jokaiselle kuvalle selitys. Ötökkä kortissa on näemmä muutama vuosi sitten Ala-Lemusta löytynyt hyönteisharvinaisuus linnunhernetikkukoi.

Vaikeinta oli löytää kuvia

Muistipeliä on ollut tekemässä nelihenkinen työryhmä, johon Mutasen lisäksi kuuluivat Paula ja Kaisa Rantanen sekä Mitzi Jussari. Aluksi työryhmä valitsi muutaman aihepiirin, joiden pohjalta kortteja ryhdyttiin suunnittelemaan. Aihepiiriksi valikoituivat luonto, yritykset, henkilöt, kulttuuri sekä rakennukset.

Haastavin vaihe oli Mutasen mukaan kuvien löytäminen. Pelikortteihin on etsitty kuvia niin tekijöiden omista kuva-arkistoista kuin netistä. Suurena apuna pelin ulkoasun suunnittelussa ja kuvien kanssa oli Lightpressin Jarkko Kokkala.

Korteissa esiintyviltä henkilöiltä on pyydetty lupa kuvan julkaisuun. Kukaan ei Mutasen mukaan kieltäytynyt kunniasta.

– Yksi vaikeimmista kuva-aiheista oli Kuusiston radio- ja televisiomasto. Se on kaikille tuttu, mutta siitä ei löytynyt oikein kunnollista kuvaa.

Kaarinalaisista yrityksistä muistipeliin ovat päässeet mukaan muun muassa Valaisin Grönlund, Piispanristin Saha ja Ovitehdas Vihanto. Kulttuuria edustavat paikalliset nähtävyydet, kuten Kaarina-neidon patsas, Kuoleva soturi ja Kaarina Stonehenge. Korttien taustakuvana on keltavuokko, joka on Kaarinan nimikkokasvi.

Muistipelissä on vain 40 paria, joten hyviä aiheita olisi ollut enemmän kuin mitä peliin lopulta mahtui.

– Jälkikäteen on harmittanut, etteivät kaikki asiat tulleet suunnitteluvaiheessa mieleen. Esimerkiksi Sibel Kantola ja hänen perustamansa Mökki-Galleria olisivat kyllä ansainneet olla mukana pelissä, Mutanen harmittelee.

Kaarina-aiheista muistipeliä voi tiedustella Koriston tallilta.