Mitä tapahtuu Littoisten terveysasemalle? – Hankesuunnitelmassa todetaan, että terveysaseman jatkon edellytykset ovat vähäiset

0
Littoisten terveysasema. Kuva on vuoden takaa.

Littoislaiset ovat pelänneet, jatkuuko Littoisten terveysaseman toiminta sote-uudistuksen jälkeen. Kaarinassa ei ole virallisesti puhuttu terveysasemien lakkauttamisesta. Kaupungin verkkosivuilta löytyvässä julkisessa asiakirjassa kuitenkin todetaan varsin suoraan, ettei Littoisten terveysaseman toiminta todennäköisesti jatku.

”Sote-uudistuksen jälkeen on melko todennäköistä, että nykyisen Kaarinan alueella jatkaa korkeintaan kaksi julkisomisteista toimipistettä: Pääterveysasema ja Piikkiön terveysasema. Varissuon iso sosiaali- ja terveysasema on niin lähellä Littoista, että Värttinän terveysaseman jatkon edellytykset ovat vähäiset.”

Littoisten terveysaseman tulevaisuutta koskeva arvio löytyy Valkeavuoren lasten- ja nuortentalon hankesuunnitelmasta, joka on kiertänyt lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa hyväksyttävänä vuosina 2018–2019.

Tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kehottaa suhtautumaan tietoon asiantuntija-arviona, ei tietona tulevasta. Hän ei osaa varmuudella sanoa, kenen kynästä arvio on peräisin. Varsinaisessa hankesuunnitelmassa ei valmistelijoiden joukossa mainita yhtään terveydenhuollon edustajaa.

Palveluverkosta päätetään ensi syksynä


Varhan tulosaluejohtaja Mikko Pakarinen ei myöskään vahvista, että Littoisten terveysaseman lakkauttamisesta olisi käyty keskusteluja. Kaarinan sote-johtajana aiemmin työskennellyt Pakarinen sanoo, ettei Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluverkosta ole vielä olemassa valmiita suunnitelmia.

– Palveluverkkoa käsitellään ylipäätään osana hyvinvointialueen palvelustrategiaa, eikä sitäkään ole vielä olemassa.

Palvelustrategiasta, ja palveluverkosta sen osana, päättää aikanaan aluevaltuusto. Pakarinen arvioi, että palvelustrategia pitäisi saada päätöksentekoon ensi vuoden syksyllä. Terveysasemien määrään on siis tuskin odotettavissa muutoksia lähiaikoina.

”Tammikuussa ei muutu vielä mikään”


Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.) toppuuttelee Pakarisen tavoin, ettei yksittäisten terveysasemien kohtalosta ole tehty vielä minkäänlaisia päätöksiä. Alho toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen toisena varapuheenjohtajana.

Hyvinvointialue on sitoutunut vuokraamaan kuntien omistuksessa olevat sote-kiinteistöt seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Sinä aikana pitäisi ratkaista, rakennetaanko mahdollisesti jonnekin uusia seiniä tai mistä tiloja vuokrataan.

– Ihmisillä liittyy tähän uudistukseen valtava määrä huolia. Haluan korostaa, että tammikuussa ei muutu vielä mikään. Olemme onnistuneet, jos kukaan ei alkuvuodesta huomaa, että palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueelle, Alho kommentoi.

Palveluita on hänen mukaansa katsottava kokonaisuutena tulevaa palveluverkkoa suunniteltaessa. Littoisten terveysasemalla tarjotaan terveyskeskuspalvelujen lisäksi myös neuvolapalveluja, mikä pitää ottaa huomioon. Lainsäädännössä on lähtökohtana, että ne palvelut, jota ihmiset tarvitsevat paljon, täytyy järjestää lähellä.

– Jos puhutaan Littoisten terveysasemasta, ei voida katsoa vain Kaarinaa, vaan pitää katsoa myös Lietoon ja Turkuun. Ei voida kategorisesti sanoa, että jokin terveysasema lopetetaan ennen kuin tiedetään, missä ne palvelut järjestetään.