Pääkirjoitus: Hyvästit huippuseuralle

0

Viime viikolla kuulimme harmillisia uutisia urheilurintamalta. Kaarinan Taitoluistelijat ilmoitti vaihtavansa nimensä Kaari Taitoluistelijoiksi ja siirtyvänsä Turkuun. Kaarina menetti tulosten valossa yhden menestyneimmistä urheiluseuroistaan.

Uutinen ei tullut yllätyksenä, sillä taitoluistelijat ovat puhuneet avoimesti puutteellisista harjoitteluolosuhteistaan ja korkeista jäämaksuistaan. Kaarinan nykyinen jäähalli ei sovellu kokonsa puolesta tavoitteellisesti urheileville SM-junioreille ja -senioreille. Seurassa ollaan kitkeriä siitä, että Kaarina investoi palloiluhalliin, mutta ei ole ollut halukas edistämään uuden jäähallin rakentamista.

Taitoluistelijoiden ratkaisu osoittaa sen, miten ratkaisevaa kunnan tuki ja asenne ovat huippuseuralle. Muodostelmaluistelijat ovat kiistatta tuoneet positiivista mainetta Kaarinalle. Jälkiviisaana voidaan pohtia, olisiko Kaarinan kannattanut tukea enemmän luistelijoita.

Lasten ja nuorten harrastamista tutkinut Mikko Salasuo kommentoi Turun Sanomien haastattelussa (4.12.), että urheiluseuroissa toimitaan liikaa huippu-urheilun ehdolla, vaikka tärkeämpää olisi tuottaa hyvinvoivia lapsia ja nuoria. Tästä näkökulmasta eniten tukea pitäisi kohdistaa niille seuroille, jotka innostavat harrastamaan sellaisiakin nuoria, jotka eivät ole kiinnostuneet kilpailemisesta.

Jääurheilun osalta Salasuo kysyy mielestäni pohdinnan arvoisesti, että onko lasten harjoiteltava jäällä monta kertaa viikossa nyt, kun jäämaksuja joudutaan sähkönhinnan takia nostamaan vai voisiko yhden jääharjoittelun korvata menemällä vaikka pulkkamäkeen. Se ei kehittäisi lajitaitoja, mutta tarjoaisi lapsille yhdessä liikkumista.

Heinimaija Hirvonen