Pääkirjoitus: Painostavat välipäivät

0

Joulun ja uuden vuoden väliset välipäivät ovat tavallisesta elämästä irrotettu, erikoinen ajanjakso. Väliviikko voi olla ihana pesähetki läheisten kesken – tai painostava ja yksinäinen tovi.

Poliisi joutuu usein kohtaamaan sen, että monessa perheessä joulun ja koko vuoden paineet purkautuvat välipäivinä. Ahdistavien tunteiden kanssa ollaan pienessä tilassa nokikkain toisten kanssa, vailla harrastuksia ja muita keinoja, joilla arjessa on saatu jokaiselle hengitystilaa kuin itsestään.

Toisinaan tekee hyvää puhdistaa ilmaa riidoilla. Saadaan ja annetaan anteeksi ja päädytään samalla yhä läheisemmäksi perheenjäsenten kanssa. Setvitään asioita, joiden käsittelylle ei ole muulloin aikaa.

Valitettavasti kaikilta ei sopusointuinen kiukkuilu luonnistu. Otetaan käyttöön repiviä loukkauksia tai nyrkkejä, tai tunteita paetaan päihteillä. Yhä yleistyneempi ratkaisu on hylkääminen: jos epämukavia tunteita on inhottavaa kohdata, on kätevämpää kävellä tiehensä ja aloittaa alusta muiden kanssa. Silloin voi uskoa, että vika on aina muissa eikä koskaan itsessä.

Jos välipäivinä päässä tuntuu viiraavan, et ole sekoamassa, et ole paha ihminen eivätkä läheisesi ole pilanneet elämääsi. Arjesta selvästi poikkeava, ilman juoksevia velvollisuuksia oleva ajanjakso vain aiheuttaa ihmisissä kummia asioita, sekä hyviä että huonoja. Jos niiden käsittely ei suju omin voimin, auttavat puhelimet ovat auki välipäivinä. Kaarinassa on vaikkapa Kiesi, jossa voi piipahtaa juttuseuran saamiseksi. Et ole yksin.

Maria Kesti