Pääkirjoitus: Rauhaa jouluun

0

Korvatunturilta kerrotaan, että tänä vuonna joulupukilta on toivottu eniten yhtä asiaa ympäri maailman. Se ei ole mikään hittilelu tai kodin vempain.

Eniten on toivottu rauhaa. Sen lisäksi eri puolilta maailmaa tulevissa viesteissä ovat toistuneet sanat jakaminen (sharing) ja välittäminen (caring).

Tavallaan se on lohdullista, koska näihin asioihin kiteytyy useimpien mielestä joulun paras sisältö.

Mutta tätä jouluaikaa höystää paitsi epävakaa maailmantilanne, tiedot lapsiperheköyhyyden lisääntymisestä, hintojen ja lainakorkojen noususta ja ennätyskorkeista sähkölaskuista. Pienituloisissa perheissä huoli perheen toimeentulosta on myös lasten harteilla. Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2022- kyselyssä jopa 85 prosenttia näissä perheissä asuvista lapsista kantoi huolta perheen toimeentulosta.

Aikuisten huolet vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin. Kun on tiukkaa, on mielipahaa, stressiä ja myös mielenterveyden haasteita. Surullisen usein lapset joutuvat kantamaan aikuisten harmien pahojakin seurauksia: on riitoja, alkoholin huuruja ja myös perheväkivaltaa. Ellei kodin seinien sisällä, niin muualla: tämän syksyn aikana tiedot nuorten väkivaltaisuuksista ovat lisääntyneet. Tämä kaikki kasvattaa tarvetta tehdä sellaisia yhteiskunnallisia ratkaisuja, jotka kasvattavat valon määrää vielä pimennossa olevassa tulevaisuudessa.

Toiveet rauhasta, jakamisesta ja välittämisestä ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Jos sinun joulussasi on tilaa niille, vielä on aikaa auttaa ja apua välittäviä tahojakin löytyy edelleen. Joskus ihan läheltä, ehkä jopa naapurustosta.

Vaalitaan läheisyyttä, lämpöä ja rakkautta. Hyvää joulua!

Taina Tukia