Ritva Mutasen kolumni: Onko Kaarinassa patsaitakin?

0

Usein jää huomaamatta erilaiset patsaat ja muut taideteokset ulkotiloissa. Kaarinassakin on yllättävän paljon erilaisia teoksia eri puolilla kaupunkia.

Ensimmäinen patsas löytyy Kaarina-talon viereisestä puistosta. Pyhän Katariinan patsas on pystytetty vuonna 1998, ja sen on tehnyt latvialainen kuvanveistäjä Victor Suskevic. Patsas on veistetty Vehmaan punaisesta graniitista. Patsaasta käytetään myös nimitystä Kaarina-neito.

Kuoleva soturi paljastettiin kesäkuussa 2008, jolloin oli kulunut 200 vuotta Suomen sodan Lemunniemellä käydystä taistelusta. Vänrikki Stoolin tarinoissakin mainittu taistelu alkoi 19.6.1808 ruotsalaisjoukkojen maihinnoususta. Teos sijaitsee lähellä Yli-Lemun kartanoa Lemun taistelun muistolehdossa. Patsaan on veistänyt Heidi Limnell. Taistelussa kaatui 217 venäläistä ja 216 ruotsalaista sotilasta.

Kotimäen koulun pihalta löytyy Reima Nurmikon haahkoista tehty teos Parvessa. Sen yhtenä ajatuksena on erilaisuuden hyväksyminen. Teos on valmistunut vuonna 2009.

Kaarinan Stonehenge-kokonaisuuden suunnitteli vuonna 1996 Paula Suominen. Taiteilijan tavoitteena oli luoda vastapainoa luonnonkivillä laajoille betonipinnoille. Kivipihan idea oli hakea kontrastia tien hallitsemaan maisemaan ja luoda mentaalisia yhteyksiä luontoon. Myöhemmin Suominen on sanonut Stonehengestä, että Kaarina-talon valmistuttua teos näyttäytyy edukseen ja pääsee toteuttamaan hengailuideaansa.

Veteraanikiviä Kaarinassa on kolme. Keskustaan Veteraanipuistoon on pystytetty kivi vuonna 1993. Sinä vuonna Kaarinasta tuli myös kaupunki ja Veteraanipuistoon perustettiin Rosarium, jossa kukkii yli 220 ruusulajiketta. Niitä puistoon ovat lahjoittaneet muun muassa Ruusumatami Toini Grönqvist, Kaarina-Seura, Kauppila Oy ja yksityishenkilöt.

Kuusiston veteraanikivi on muistokivi vuosina 1939–1944 sotaan lähteneille. Kivi on kirkon edustan puistossa ja paljastettiin kesäkuussa 1991 juhannuksen aikaan. Päivä oli sama kuin se, kun kuusistolaiset kokoontuivat osuuskaupalle lähteäkseen sotaan.

Piikkiön veteraanikivi on Salvelanlaaksontien risteyksessä kauniissa puistikossa. Kivi on pystytetty vuonna 1992.

Entä oletteko huomanneet, että Kaarinan keskustan toisessa liikenneympyrässä on Kuusiston linnanraunioiden pienoismalli? Jos joskus näette tilausbussin kiertävän liikenneympyrässä moneen kertaan, saattaa olla kyseessä Kaarinan Oppaiden opastuskierros, jossa esitellään linnanrauniot pienoiskoossa, koska ei ollut aikaa ajaa Kuusistoon saakka.

Ritva Mutanen

Kaarinan Oppaat