Turun kehätien Kaarinan osuus valmistui puoli vuotta etuajassa – Tietomallinnus nopeutti töitä

0
Turun kehätiestä tehtiin Kauselan ja Pukkilan välillä nelikaistainen. Kuva: Väylävirasto.

Turun kehätien parantamisen toisen vaiheen urakoinut Kreate luovutti Kauselan ja Pukkilan välisen tieosuuden Väylävirastolle tänään torstaina, puoli vuotta suunniteltua aiemmin.

Hanketta oli saatu sujuvoitettua erityisesti digitalisaation avulla.

– Tietomallinnuksen ja muiden digitaalisten ohjelmistojen ansiosta urakka-aika tehostui noin 10–15 prosenttia, arvioi hankkeen projektipäällikkö, Kreatella työskentelevä  Ilkka Kaarakainen Kreaten tiedotteessa .

Urakan keskeisiä työkohteita olivat Kausela–Pukkila-tieosuuden rakentaminen nelikaistaiseksi, Kauselan eritasoliittymän parantaminen, Aurajoen siltojen korjaus ja rakentaminen sekä Hämeentien parannustyöt.

Kaarakaisen mukaan ongelmanratkaisukykyä vaadittiin erityisesti pohjaolosuhteiden vuoksi.   

– Hankealueella maaperä on hyvin pehmeää savea, minkä vuoksi riittävä pohjanvahvistus oli merkittävässä roolissa onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kiinnitimme erityistä huomiota kaivantojen tukemiseen ja pohjaveden hallintaan, hän kommentoi.

Mittavaa urakkaa toteutettiin keskellä vilkasta liikennettä. Esimerkiksi Hämeentiellä liikennemäärät olivat 30 000 autoa vuorokaudessa.  

– Panostimme paljon toimiviin työaikaisiin liikennejärjestelyihin. Tuo työ tuotti tulosta, eikä työmaa-alueella sattunut koko kahden ja puolen vuoden aikana yhtään työmaasta johtuvaa liikenneonnettomuutta, Kaarakainen iloitsee.

Turun kehätien kaikki neljä kaistaa Kauselan ja Pukkilan välillä otettiin liikenteen käyttöön 25.11. Tieosuudella kiellettiin traktorilla, mopolla ja polkupyörällä ajaminen sekä jalankulku 20.12. Ensi keväälle jää vähäisiä viimeistely- ja istutustöitä, ja toukokuun loppuun mennessä kaikki työt on tehty.

– Turun kehätiellä liikennemäärät ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan huomattavasti. Nelikaistaisuuden ansiosta liikenteen sujuvuus ja turvallisuus paranivat, ja saimme myös nostettua tien nopeusrajoituksen 100 kilometriin tunnissa. Parannukset koskevat myös alueen jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väyläverkostoa. Kaikilla tehdyillä toimilla on huomattava vaikutus paitsi Turun seudulle myös koko eteläisen Suomen liikenteelle ja logistiikalle, luonnehtii projektipäällikkö Juha Sillanpää Väylävirastolta.   

Hanke tehtiin Suunnittele ja toteuta -urakkamallilla.