Älä ui Kuusistonsalmessa nyt – Pian selviää, ovatko veden suolistobakteerit viemäristä vai tulvista

0
Arkistokuva.

Viime viikon lopulla talviuimareille annettiin ikävä tieto: vedenlaatu oli heikentynyt huolestuttavasti Kuusistonsalmessa. Sukeltamista kehotettiin välttämään Hovirinnan ja Ala-Lemun talviuimapaikoilla.

Vielä ei ole tietoa, onko uimaveden laatu jo parantunut. Terveysviranomaiset odottavat uuden näytteenoton kanssa THL:n tuloksia, joiden on luvattu valmistuvan tällä viikolla.

– THL:n tuloksista selviää, ovatko vedestä löytyneet bakteerit ihmis- vai eläinperäisiä. Tämä auttaa varmistamaan, voiko ongelman taustalla olla jätevesivuoto, toteaa terveystarkastaja Hanna Enroth.

Toistaiseksi viitteitä viemäriputken rikkoutumisesta tai vastaavasta ei ole. Korkeat bakteeriarvot todennäköisesti selittyvät viime aikojen sateilla ja lumien sulamisvesillä, jotka ovat huuhtoutuneet vesistöihin. Tammikuu on ollut poikkeuksellisen sateinen ja monet joet tulvivat, minkä vuoksi lannoitteiden kuormituspiikkejä on ollut pitkin Lounais-Suomen vesistöjä.

– Meriveden tila on heikko, mikä näkyy myös uimaveden laadussa, ja kevättulvien aikana vedenlaatu on yleisesti huonoa. Mikäli bakteerit osoittautuvat kuitenkin ihmisperäisiksi, ympäristönsuojelun kanssa on lähdettävä selvittämään putkivuodon mahdollisuutta, ynnää Liedon ympäristöterveyspalveluiden toimialajohtaja Johanna Mäkinen .

Hän kuvailee, että asiassa edetään nyt päivä kerrallaan.

Kuusistonsalmen mikrobiologista laatua kiusaavat koli- ja enterokokkibakteerit. Niitä sisältävän veden päätyminen suuhun ja silmiin voi aiheuttaa suolisto- ja silmäoireita, kuten ripulia ja silmätulehduksia.

Esimerkiksi Hovirinnan rannan 19.1. otetussa näytteessä suolistoperäistä enterokokkia oli 380 MPN sataa millilitraa kohti, kun sosiaali- ja terveysministeriö sallii niitä korkeintaan 200. Kolibakteerien määrä – 320 MPN / 100 millilitraa – pysyi sen sijaan Hovirinnassa raja-arvon alla (500).

Enroth kertoo, että terveysviranomainen ottaa talvikaudella uimavesinäytteitä harvoin, vain jokusen kerran koko talven aikana. Hovirinnassa oli otettu näyte 9.1., ja kaikki oli tuolloin kunnossa. Vettä ei olisi vielä lähdetty tutkimaan uudelleen, ellei Ala-Lemun laiturisaunalla olisi havahduttu ongelmiin.