Edullisin tarjous osoittautui liian halvaksi: Piispanlähteen kouluremontin arkkitehtisuunnittelu on menossa uusiksi

0
Piispanlähteen yläkoulu. Arkistokuva.

Piispanlähteen kouluremontin arkkitehtisuunnittelu jätti Kaarinan kaupungin tekniset palvelut niin tyytymättömäksi, ettäkaupunki harkitsee nytsopimuksen purkua arkkitehtitoimiston kanssa.

Tyytymättömyyttä aiheuttaa se, että suunnitelmien valmistuminen venyi kolmella kuukaudella, ja kun piirustukset annettiin kaupungin käsiin, laatutaso ei vastannut vaatimuksia. Kaupungin teknisissä palveluissa koetaan, että piirustuksilla ei ole mahdollista saada vertailukelpoisia urakkatarjouksia. Riski suuriin urakanaikaisiin lisämuutostöihin on ilmeinen.

Piispanlähteen kouluremontin arkkitehti- ja pääsuunnittelijan sekä tietomallikoordinaattorin tehtävät kilpailutettiin alkusyksyllä 2020. Kilpailutuksen voitti yritys, jonka tarjoushinta oli 197 000 euroa.

– Tarjous oli niin edullinen muihin verrattuna, että harkitsimme sen hylkäystä epäuskottavana. Yritys oli kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että työ onnistuu, kertoo Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Kaupungin tuntuma osoittautui lopulta oikeaksi.

Aikataulu venyy puoli vuotta


Piispanlähteen nuortentalon laajennuksen arkkitehtityötä ei Jyrki Haapasaaren mukaan tarvitse lähteä kilpailuttamaan alusta, vaikka sopimus alkuperäisen toimiston kanssa purettaisiin.

– Suunnitelmat oli tehty jo varsin pitkälle, ja isossa kuvassa ne ovat toteuttamiskelpoiset. Vain yksityiskohdissa ja viimeistelyssä on vielä tehtävää.

Hän arvioi, että jokin toinen arkkitehtitoimisto voi jatkaa niistä, mahdollisesti kaupungin aiemmin kilpailuttamien puitesopimusten nojalla.

Haapasaari arvioi, että kaupungille tulee sopimuksen purkamisen vuoksi pientä lisäsummaa maksettavaksi.

– Puhutaan muutamista tuhansista euroista. Jos olisimme jatkaneet näillä suunnitelmilla kilpailutukseen, seuraavaksi urakoijien kanssa olisi kiistelty satojen tuhansien eurojen kanssa. Pidin vastuullisimpana, että nyt puhalletaan peli poikki.

Kouluremontin aikataulu on venymässä alkuperäisistä suunnitelmista nyt puolisen vuotta.

Arkkitehtitoimisto on suostunut omalta osaltaan sopimuksen purkamiseen. Kaarinan tekninen lautakunta käsittelee asiaa tänään illalla.

Piispanlähteen lasten- ja nuortentalon hanke toteutetaan perinteisellä urakkamuodolla, eli ensin kilpailutetaan suunnittelijat ja sen jälkeen urakoijat. Kaupunki solmi arkkitehtitoimiston kanssa sopimuksen helmikuussa 2021, ja piirustusten piti olla valmiina ihan viimeistään marraskuun lopussa 2022.