Hyvästit Kuovinkadun päiväkodille: Rakennus katoaa maan tasalle parin kuukauden päästä

0
Sami Salmio ja Pentti Kallio. – Kuovinkadun päiväkotikiinteistön isännöinti on Maininki Kiinteistöpalvelut Oy:llä, ja kaupungin vastuulla on ollut siivous ja kunnossapito, kertoo Salmio. – Nyt kaupunki omistaa rakennuksen kokonaan, mutta alun perin omistajana oli myös Kaarinan Vanhusten Palvelukeskuksen säätiö.

Nyt se on varmaa: Kuovinkadun päiväkoti ja toimintakeskus puretaan maan tasalle. Purkutyöt käynnistyvät parin kuukauden päästä, mikäli kaikki sujuu niin kuin on ajateltu.

Päiväkodin purkamisesta on keskusteltu kolmisen vuotta. Moni olisi halunnut korjata tyhjilleen jätetyn rakennuksen. Se on nuori, vain 33 vuoden ikäinen, ja edustaa pienine torneineen, tiiliseinineen ja piskuisine uima-altaineen 1980-luvun kekseliäintä rakennustyyliä.

Purkupäätös tuli, koska rakennuksen sisäilma ei ole kunnossa. Toimittaja ei tosin haista mitään, kun astuu sisään. Päiväkodin ilma tuntuu raikkaammalta kuin monessa muussa rakennuksessa.

– Täällä kosteusvaurio on, näyttää talon päiväkotisiivessä Sami Salmio, joka toimii rakennuksen isännöitsijänä ja Kaarinan Palvelukiinteistöt Oy:n toimitusjohtajana.

Kosteusvauriokohdan lähellä ongelma tuntuu jo nenässä.

– Rakennus- ja suunnitteluvaiheessa tehtiin virheitä, joiden vuoksi rinteen sadevedet valuivat tänne. Sadevesiohjaus oli pielessä ja kallistukset väärät, selittää Salmio.

Yhtiötä ei purettukaan

Viime viikolla Kaarinan kaupunginhallitus päätti, että Kuovinkadun päiväkotirakennuksen purkutyöt käynnistetään. Käytännössä kaupunginhallitus antoi purkamisesta konserniohjeen perussuomalaisten Jari Kankareelle, joka on rakennusta hallinnoivan Kaarinan Palvelukiinteistöt Oy:n yhtiökokousedustaja. Yhtiön nelihenkinen hallitus, joka on myös koostettu poliitikoista, on parhaillaan valmistelemassa päätöstä hänelle.

Kankareen odotetaan noudattavan kaupunginhallituksen käskyä. Hänen päätöksensä jälkeen yhtiö kilpailuttaa purku-urakan. Purkamiskustannukset katetaan yhtiön varoilla, vastikkeilla ja loppuosa kaupungin kunnossapidon rahoilla.

Kaarinan Palvelukiinteistöt Oy oli saanut aiemmin kaupunginhallitukselta käskyn purkaa talon sijaan ensin yhtiö, mutta tästä suunnitelmasta on luovuttu sen pitkällisyyden vuoksi. Lisäksi yhtiölle voi olla käyttöä myöhemmin.

Tosin uuden päiväkodin Kuovinkadun tontille rakentaa kaupunki, ei tämä yhtiö.

”Järjen köyhyyttä”

Kaarinan Palvelukiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Pentti Kalliota (vas.) ja Sami Salmiota rakennuksen purkupäätös ei ilahduta. He itse olisivat mieluummin korjauttaneet rakennuksen.

– Tämä olisi ihan hyvin ollut vielä korjattavissa. Lähinnä muovimatot olisi pitänyt ottaa pois ja salaojitus laittaa kuntoon, he puistavat päätään.

– On järjen köyhyyttä purkaa nuori hyväkuntoinen tiilitalo. Petyin kyllä poliitikkoihin, Kallio puuskahtaa.

Käsky on käsky, eivätkä he aio asettaa kapuloita rattaisiin. Kaupunginhallituksessa arvioitiin rakennuksen purkaminen ja uuden rakentaminen järkevimmäksi ratkaisuksi jo siksi, että kalliin remontin pelättiin epäonnistuvan. Kaupunginhallituksen purkupäätös oli yksimielinen.

Rakennustyöt alkavat vuonna 2024

Kuovinkadun päiväkodin seinillä kellot ovat pysähtyneet, yhtä lukuun ottamatta. Se raksuttelee vielä itsekseen.

Päiväkotisiiven lattialle on maalattu autoteiden ja varpaiden kuvia. Naulakot tuntuvat odottelevan minä hetkenä hyvänsä lasten talvihaalareita.

Puolet rakennuksesta oli ikäihmisten toimintakeskuksensa. Sieltä löytyy takkaa, salia ja verstasta. On siistiä ja puhdasta, kuin talo olisi uusi ja vasta odotettaisiin huonekaluja.

Myös valot syttyvät, kun katkaisimesta painaa, ja vesi juoksee hanoista. Lähipäivinä rakennuksesta otetaan lämmöt, vedet ja sähköt pois päältä.

Sähkö- ja vesisopimukset pidetään voimassa, sillä niille on käyttöä myöhemmin, kun tontille nousee uusi päiväkoti. Uuden päiväkodin rakennustöiden arvioidaan alkavan kesällä 2024.

Kuovinkadun päiväkodin sisäilma

  • Kiinteistön osakekanta siirtyi kaupungin omistukseen kokonaisuudessaan syksyllä 2018. Samassa yhteydessä kaupungin vastuulle siirtyi rakenneosien ylläpito.
  • Kevättalvella 2019 talo otettiin kokonaan päiväkotikäyttöön. Samana vuonna alkoi käyttäjiltä tulla sisäilmailmoituksia. Paikalla tehtiin rakennetutkimuksia, ja rakennuksen todettiin aiheuttavan terveysriskin.
  • Mikäli talo olisi haluttu vain käyttökuntoon, remontin hinnaksi olisi tullut 1,6 miljoonaa euroa vuoden 2019 arvion mukaan.
  • Uutta vastaavaksi päiväkodiksi rakennus olisi saatu remontoitua 3,5 miljoonalla eurolla. Vastaavankokoinen uusi päiväkoti arvioitiin silloin 4,2 miljoonan euron hintaiseksi.
  • Rakennusta yritettiin sisäilmaongelmien ilmaannuttua myös vuokrata, mutta kaupunki sai asiasta vain yhden yhteydenoton. Lopulta rakennus ei soveltunut yhteydenottajan tarkoitukseen.
  • Kaupunki ei myöskään ole ollut halukas myymään tonttia, sillä alueelle tarvitaan päiväkotia eikä sille sopivia paikkoja ole lähettyvillä.
  • Uudesta päiväkodista on tulossa 160-paikkainen.