Jätevesivuotoa ei voitu sulkea pois Kuusistonsalmen talviuimapaikoilla – Uusi näyte vedenlaadusta otetaan tänään

0
Kuusistonsalmi perjantaina. Kuvan otti Juhani Peltonen linnanraunioilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n geenimarkkeritutkimus ei auttanut varmistamaan, ovatko Hovirinnan ja Ala-Lemun avantouintipaikoilta löytyneet liialliset bakteerimäärät jätevesi- vai luontoperäisiä.

Tutkimuksen perusteella ei voitu täysin poissulkea ihmisperäistä saastumista. Toisaalta menetelmä voi antaa positiivisen reaktion myös jäniksen ulosteesta, kerrotaan Liedon ympäristöterveyspalveluiden tiedotteessa.

Kuusistonsalmesta ei ole pitkän aikavälin tutkimustuloksia, joten veden normaalia geenimarkkerimäärää ei myöskään tiedetä.

THL:n tulokset valmistuivat torstaina 26.1. Edellinen näyte otettiin maanantaina 23.1. Seuraava näyte Hovirinnan ja Ala-Lemun talviuimapaikoilta otetaan tänään maanantaina 30.1.

Kuusistonsalmen talviuimapaikoilla kehotetaan edelleen välttämään sukeltamista. Vesinäytteissä on havaittu asetusten raja-arvot ylittäviä määriä koli- ja enterokokkibakteereita, jotka voivat aiheuttaa suolisto- ja silmäoireita.

Uimaveden korkeat bakteeriarvot voivat selittyä viimeaikojen sateilla ja lumien sulamisvesillä, jotka ovat huuhtoutuneet vesistöihin. Jätevesivuodosta tai muusta vastaavasta ei ole suoria havaintoja.

Liedon ympäristöterveyspalvelut huolehtivat myös Kaarinan terveysturvallisuusasioista.