Jätteiden perusmaksu pysyi ennallaan

0
Arkistokuva jäteastiasta.

Jätetaksat pysyivät pääosin viime vuoden tasolla. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti loppuvuonna pitää makotitalojen ja muiden pientalojen perusmaksuna 23,85 euroa vuodessa.

Perusmaksu säilytettiin samana kuin se on ollut vuodesta 2017, jolloin se otettiin käyttöön. Perusmaksulla katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan, jäteneuvonnan, vaarallisten aineiden jätehuollon ja lajitteluasemien ja kierrätyspisteiden kustannuksia.

Myös vapaa-ajan asuntojen, palvelu- ja asuntola-asuntojen ja asumattomien asuintalojen maksu säilytettiin entisellään 15 eurossa vuodessa. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Viiden tai useamman huoneiston maksuluokan mukainen maksu on suuruudeltaan 21,60 euroa asunnolta. Näiden osalta poistettiin porrastukset.

Yleinen kustannusten nousu aiheuttaa kiinteistöjen polttokelpoisen jätteen ja biojätteen jäteastioiden tyhjennysmaksuihin 0–14 prosentin korotuksia. Myös polttokelpoisen jätteen aluekeräysmaksuja nostettiin noin 7 prosenttia kohonneiden kustannusten perusteella.

Kiinteistöittäinen pakkausjätteiden erilliskeräys muuttuu koko toimialueella kuntien jäteyhtiön Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) järjestämäksi palveluksi heinäkuussa 2023. Muutos tapahtuu vaiheittain.