”Joku sanoi, että takkojen suosio olisi hiipumassa, mutta nyt ei kyllä siltä näytä”– Nuohoojan työ on nokista ja vaatii notkeutta

0
Nuohous aloitetaan lähes aina katolta. – Tässä työssä ketteryydestä on hyötyä, nuohooja Ville-Veikko Lehtonen kertoo.

Muutaman sentin lumikerroksesta huolimatta nuohooja Ville-Veikko Lehtonen kiipeää ketterästi vanhan piikkiöläisen kerrostalon katolle. Notkeutta vaativan katolla käynnin aikana hän puhdistaa talon öljykattilan piipun ylhäältäpäin. Samalla hän huomaa muutaman rikkoutuneen kattotiilen, joista huomauttaa isännöitsijälle.

Sähkön hinnan noustua raketin lailla ovat nuohoojien työmäärät lisääntyneet.

− Joku sanoi joskus, että takkojen suosio olisi hiipumassa, mutta nyt ei kyllä siltä näytä, kaarinalaisessa nuohouspalvelu Tulisioissa työskentelevä Lehtonen toteaa naurahtaen.

Lehtosen mukaan uusiin taloihin halutaan edelleen jonkinlainen takka, vaikkei se lämmityksessä auttaisikaan.

− Yleensä halutaan edes se design-takka tuomaan tunnelmaa.

Vaikka vanhoja tulisijoja on nyt otettu käyttöön, ovat ne Lehtosen kokemuksen mukaan olleet pääasiassa hyvässä kunnossa eikä yhtäkään ole tarvinnut määrätä käyttökieltoon.

Hanki naakoille ritiläPannuhuoneen lämmössä Ville-Veikko Lehtonen kertoo, miten nuohousprosessi etenee. Aluksi tutustutaan tietenkin nuohouksen kohteeseen.

− Ensin tehdään alhaalla tarvittavat valmistelut, mutta itse nuohoaminen suoritetaan ylhäältä alaspäin.

Tällä kertaa nuohouksen kohteena on niin vanha öljykattila, että Lehtosellekin on tullut viiden vuoden aikana vastaan vain kolme näin vanhaa tapausta.

− Jos tämä olisi yhtään vanhempi niin tähän pitäisi lisätä hiiliä, hän vitsailee.

Minun, isännöitsijän sekä Lehtosen yskiessä pölyn ja noen täyttämässä pannuhuoneessa ymmärtää, miksi nokikolarit ovat vanhoissa sarjakuvissa kuvattu noesta mustina. Tämä kuvaus näyttää vanhojen kohteiden kohdalla pitävän hyvin paikkaansa. Nykypäiväiset apuvälineet kuten teollisuusimurit helpottavat onneksi vähän.

− Kyllä tuota imuria joutuu päivittäin tyhjentelemään, Lehtonen mainitsee saatuaan imuroitua öljykattilan palamisjätteet pois.

Vanhojen ja pölyisten öljykattiloiden lisäksi nuohoajille päänvaivaa aiheuttavat naakat ja varsinkin niiden pesät savupiipuissa.

− Kyllä siinä ainakin puoli päivää menee, kun yhden pesän poistaa.

Naakkojen aiheuttamia häiriöitä kannattaakin estää esimerkiksi piipun päälle asennettavalla ritilällä, joka estää naakkojen sisäänpääsyn.

Varmistu nuohoojan ammattitaidostaVuonna 2019 pelastuslaitoksilta poistui velvoite huolehtia alueensa nuohouspalvelujen järjestämisestä. Sen jälkeen omakotitaloasujien on täytynyt muistaa itse tilata nuohous kerran vuodessa. Tämän seurauksena nuohouspalveluita saa ostaa haluamaltaan yritykseltä, mutta pientä varovaisuutta kannattaa kuitenkin harjoittaa.

− Olen kuullut huhua, että joitain kokeilijoitakin olisi liikkeellä, Ville-Veikko Lehtonen varoittaa viitaten nuohouspalvelua tarjoaviin, joilla ei siihen tarvittavaa ammattipätevyyttä ole.

Hän vinkkaakin, että käyttämällä OMAnuohooja-palvelua löytää helposti alueeltaan nuohouspalvelun, joka noudattaa Nuohousalan Keskusliiton vaatimuksia ja on pätevä työssään.

Teksti ja kuvat Roope Tuomola