Kaarinalla ei enää ole omaa sydänyhdistystä – Yhdistys muuttui Turun kerhoksi

0
Enää ei tarvitse lähteä Raisioon hakemaan sydäniskuria. Lahjaa olivat vastaanottamassa SPR:n Kaarinan jaostosta Thea Nieminen, Lea Leiwo ja puheenjohtaja Marja-Helena Salmio. Laitteen luovuttivat Turun Sydänyhdistyksen Kaarinan sydänkerhon jäsenet Olavi Suutari, Heimo Puustinen ja Anneli Suutari.

Kaarinalla ei enää ole omaa sydänterveyttä vaalivaa yhdistystä: Kaarinan-Piikkiön Sydänyhdistys liittyi vuoden alussa Turun Sydänyhdistykseen.

Syynä on, että Turun yhdistyksessä toimi entuudestaan enemmän kaarinalaisia jäseniä kuin Kaarinan omassa yhdistyksessä: Turun yhdistyksessä oli valmiiksi 160 kaarinalaista jäsentä, kun Kaarinan-Piikkiön Sydänyhdistyksen jäseniä oli noin 150.

Lisäksi Kaarinan Sydänyhdistyksessä todettiin, että suuremmassa ja aktiivisessa yhdistyksessä jäsenillä on mahdollisuus osallistua monipuolisempaan sydänterveyttä edistävään toimintaan. Lisäksi aktiiveja on paremmin saatavissa.

Turun Sydänyhdistyksen kanssa sovittiin, että Turun Sydänyhdistyksen sisällä toimii jatkossa Kaarinan sydänkerho. Sydäntoimintaa järjestetään Kaarinassa pääpiirteissään samaan tapaan kuin aikaisemmin. Jäsenet voivat osallistua sydäntoimintaan ja tapahtumiin niin Kaarinassa kuin Turussa.

Lisäksi sovittiin, että Turun Sydänyhdistyksen hallitukseen valitaan Kaarinasta kaksi henkilöä, mikäli kiinnostuneita on tarpeeksi. Turun Sydänyhdistyksen hallituksen jäseniksi tulivat täksi vuodeksi Kaarinan sydänyhdistyksen entinen puheenjohtaja Anneli Suutari ja varapuheenjohtaja Heimo Puustinen. Muut Kaarinan yhdistyksen jäsenet siirtyvät automaattisesti Turun sydänyhdistykseen.

Yhdistymistä valmistellessaan Kaarinan-Piikkiön Sydänyhdistyksessä pohdittiin, mitä voitaisiin vielä tehdä kaarinalaisten sydänterveyden hyväksi. Syntyi idea, että hankitaan sydäniskuri – mutta mihin? Kautta rantain saatiin tietää, että SPR Kaarinan osaston ensiapuryhmä joutuu aina hakemaan sydäniskurin Raisiosta, kun ovat ensiaputehtävissa eri tilaisuuksissa.

Keskustelua käytiin siitä, voiko toinen yhdistys auttaa taloudellisesti toista yhdistystä, ja tultiin tulokseen, että kyllä voi. Sydänyhdistys hankki Reanibex 100 puoli-automaatti -defibrillaattorin, jonka luovutustilaisuus oli vuoden alussa Puntarissa.

Luovutustilaisuudessa Marja-Helena Salmio, joka toimii sekä SPR:ssä että sydänyhdistyksessä, kertoi, miten hän on yhdistysten yhteistyön kokenut. Hänelle mieleen on jäänyt esimerkiksi erittäin hyvät asiantuntijoiden luennot ja erityisesti luento, jossa kehotettiin D-vitamiinien käyttöön. Yhdistysten yhteistyö on ollut monipuolista ja toimivaa.

Luovutustilaisuus oli lämminhenkinen ja tunnelma jopa kyyneliin asti kiitollinen. Sydäniskurin luovuttajia kosketti iskurin vastaanottajien viimeinen kommentti: ”Tämä iskuri tulee kaikkien kaarinalaisten käyttöön, Nyt ei tarvitse lähteä hakemaan sitä mistään muualta.”

Toivottavasti sydäniskurilla on todellista käyttöä vain opetustarkoituksessa.