Kaarinan uimahallin legionellatilannetta ei tiedetä – Älä säästä kotona sähköä vähentämällä käyttöveden lämpötilaa

0
Arkistokuva.

Veden lämmittäminen on melkoinen sähkösyöppö. Moni on tänä talvena ryhtynyt säästämään energiaavähentämälläkuuman käyttöveden lämpötilaa tai sammuttamallaajoittainvedenlämmitysjärjestelmän. Tämä ei kannata.

Mikäli käyttövesi ei ole tarpeeksi kylmää eikä kuumaa vaan 20–50-asteista, legionellabakteeri alkaa lisääntyä. Silloin se voi aiheuttaa vakavia oireita varsinkin iäkkäille ja ennestään huonokuntoisille ihmisille. Viime viikolla Yle uutisoi, miten uimahallin runsas legionellabakteeripitoisuus vei Pieksämäellä naisen teho-osastolle ja lähelle kuolemaa.

– Valitettavasti legionellasta on paljon epätietoisuutta, eikä riskiä ehkä ole pidetty todellisena. Onneksi siitä on nyt ollut julkisuudessa tietoa ja esimerkiksi THL:n sivuilta löytyy hyvin ohjeita, miettii terveystarkastaja Eeva Axelsson Liedon ympäristöterveyspalveluista, joka vastaa myös Kaarinan ympäristöterveydenhuollosta.

Jotta lämmin käyttövesi olisi turvallista, lämpötilan tulee olla vähintään 50°C hanasta mitattuna. Kylmän veden on oltava alle 20°C.

Kaarinan uimahallista ei tietoa


Ihminen sairastuu hengitettyään legionellabakteereja sisältävää vesihöyryä. Taudin oireet muistuttavat hengitystieinfektioita, ja moni voi sairastaa legionelloosin tietämättään.

Liedon ympäristöterveyspalveluissa ei ole tiedossa legionellasairastumisia Kaarinasta, ainakaan lähivuosilta.

Kaarinan uimahallin legionellapitoisuuksia ei ole mitattu.

– Jatkossa terveydensuojeluviranomaiset kiinnittävät legionellan valvontaan enemmän huomiota. Tähän saakka olemme tutkineet asiaa lähinnä tartuntaepäilyjen myötä, mutta nyt ryhdytään valvomaan säännöllisesti riskikohteita, joissa iso joukko ihmisiä voi altistua legionellalle, Eeva Axelsson kertoo.

Esimerkiksi uimahalleista, majoituspaikoista ja tehostetun palveluasumisen yksiköistä tehdään jatkossa legionellan riskienarviointi. Se, milloin Kaarinan uimahalli tarkastetaan, selviää keväällä uusien ohjeistusten myötä.

THL:n mukaan vuonna 2021 seitsemän henkilöä menehtyi legionellatartuntaan Suomessa. Heidän ja muiden THL:n tiedossa olleiden legionellatartunta oli useimmin peräisin kodin vesijärjestelmästä. Tartuntoja oli saatu myös hotellissa, koulussa ja kiinteistönhuoltotöissä. Syynä oli yleensä se, että lämmin vesi ei ollut tarpeeksi kuumaa tai kyseisiä vesipisteitä käytettiin harvoin.

Mikä legionella?


Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy luonnossa. Ne aiheuttavat ongelmia lisääntyessään käyttövesijärjestelmissä.

Ihminen saa tartunnan hengittäessään legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on 2‒10 vrk. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi. Oireina ovat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus. Taudinkuvaan voi kuulua rinta- ja vatsakipua.

Legionellalajeja tunnetaan 61 ja seroryhmiä 70. Näistä yleisin on Legionella pneumophila, erityisesti sen seroryhmä 1.

Lähde: THL