Kaarinan vuosi 2022 oli tehty pandemiasta, Ukrainasta, koulukiusaamisesta, veneluiskasta, vaaleista ja tanssista – Majavakin kävi

0
Miten ihmisten pitäisi varautua sähkökatkoihin ja muihin yhdyskunnan ongelmiin? Asiasta järjestettäisiin luentosarja, kertoi Kaarina-lehti 7.9.2022. Kuvassa luentosarjaa junailleet Kaarinan kansalaisopiston apulaisrehtori Juha Nummelin ja Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola.

Kaarina-lehti kokosi vuoden pysäyttäneimmät ja puhuttavimmat uutiset Kaarinasta. Pääset itse selaamaan vuoden 2022 lehtiä täältä.

Tammikuu

Kaarinassa elettiin koronaepidemian pahimmissa kourissa vielä vuoden 2022 alussa. ”Tätä on pelätty koko pandemian ajan”, huusi otsikko 12.1.2022. Koronavirustartuntoja oli niin hurjasti, että altistuneita ei pystytty enää jäljittämään. Kaarina-lehden koronataulukko täytyi kutistaa, koska viimeisin pylväs olisi muuten hujahtanut yli sivun.

Tartuntaennätyksiä tehtailtiin, vaikka 19.1. kerrottiin, että kaikkia ei enää testata terveydenhuollon virallisessa näytteenotossa ja ihmisiä kehotettiin ensisijaisesti tekemään kotitesti. 26.1. lehdessä tartuntojen ennätysmäärä oli kaksinkertaistunut viikossa.

Suomen ensimmäiset aluevaalit pidettiin 23.1. Ihmiset olivat epävarmoja, mistä nyt oikein äänestetään. Naisviisikko Kaarinasta pääsi edustamaan Kaarinaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Helmikuu

Talvi oli lumenaurauksille ja hiekoituksille vaikea: lunta tuli paljon ja lämpötila sahasi nollan molemmin puolin, hulevesikaivot olivat jäässä ja vettä jäi makaamaan järviksi tielle. ”Teemme, mitä pystymme!” parahti tiemestari 23.2. lehdessä.

Koronarajoitukset olivat yhä kovat. Esimerkiksi Runo-Kaarina-festarin roustaukset, konsertit ja open mic pidettiin etänä YouTubessa.

Kaarinan terveyskeskuksessa siirryttiin hoitajamalliin.

Uimahallin remontti ja Kaarinan vaakunan vaihtaminen puhuttivat ihmisiä.

Suomi voitti ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kultaa. Mitalin kaulaansa sai myös Kaarinasta kotoisin oleva Niklas Friman.

Sudet jolkottelivat useaan otteeseen Kaarinan läpi.

Maaliskuu

Maailma vavahti: Ukrainan sota oli syttynyt.

Koronarajoituksia oli poistettu ja oltiin juuri palaamassa normaalin, kun kaikki oli mennyt taas uusiksi. Kansalaiset alkoivat huolestuneina miettiä väestönsuojia ja voisiko omaan pihaan rakentaa pommisuojan.

Hovirinnan uusi koulu avattiin.

Polttoaineen hinnannousu oli alkanut jo ennen sotaa, mutta sota kasvatti hintoja ennätysmäisesti. Moni siirtyi sähköautoon tietämättä, että loppuvuonna sähkönkin hinta lähtisi rajuun nousuun.

Kaarinan kirkkotilat avautuivat samaa sukupuolta olevien vihkimiselle.

Kaarinan Taitoluistelijat kertoivat Kaarina-lehdessä ongelmistaan. Jäämaksut olivat seuralle kovat.

Kaarina-lehti julkaisi arvostelun alkuvuonna ilmestyneestä Iida Rauman Hävitys -romaanista, joka käsitteli koulukiusaamista Kaarinassa. Arvostelu oli otsikoitu ”Kammottava kirja Kaarinasta”.

Ensimmäiset sinivuokot pääsivät lehteen 16.3., kevään ensimmäinen kyy 23.3. Koronan ennätystartuntamääristä uutisoitiin, mutta epidemia tuntui unohtuneen ihmisten mielistä.

Kaarina-lehti nosti esiin rajun kouluväkivallan sarjan Kotimäen koulusta. Perässä myös valtakunnalliset mediat heräsivät Kaarinan koulukiusaamistapauksiin.

Huhtikuu

Kaarinaan kalustettiin vuokra-asuntoja ukrainalaisille pakolaisille. ”Suomalaisessa koulussa on kivaa”, kertoivat ukrainalaislapset Kaarinassa.

Nuokkarien työntekijäkierto tulehdutti Kaarinan nuorisotyötä.

Mopotallille oli löytynyt tila.

Toukokuu

Espanjansiruetana tuotti ongelmia, ja Rauhalinnaan tuotiin omat etanaroskikset.

Kuusistossa nähtiin uusi otus: majava.

Kesäkuu

Voisivatko uudet rakennukset olla muutakin kuin laatikoita? Kaarinan kaupunkikehityslautakunta päätti, että Rauhalinnaan paraatipaikalle haviteltaisiin uusjugendia.

Koronatartuntojen määrät virallisessa näytteenotossa lähtivät jyrkkään laskuun.

Saaristo Open pidettiin pitkästä aikaa normaalisti. ”Jonot olivat vähän sellaiset kuin ämpäreitä olisi jaettu”, heitti festarin tekninen tuottaja.

Kuusiston linnanraunioille ilmaantui VR-kahvila, jossa sai katsella linnaa menneessä loistossaan.

Heinäkuu

Kaarinassa satoi rakeita niin, että maisema muuttui hetkeksi talviseksi ja lunta sai lapioida pois. Sinilevää oli valtavia määriä – ja töhryjä. Uudet ilmaantuivat saman tien, kun edelliset oli pesty pois.

Kaarinalaisen kansanedustaja Sofia Virran (vihr.) TikTok-video herätti huomiota maailmanlaajuisesti. Yhdysvallat oli rajoittanut aborttioikeutta, ja Virran sitä vastustava video lähti viraaliksi. TikTok päätti sulkea Virran tilin.

Elokuu

Kaarinan terveyskeskuksessa oli pahin ruuhka koskaan. Tiistaina oli puheluita vielä torstailta vastaamatta. Epidemian aikainen hoitovelka oli kaatunut päälle.

Hovirinnan rannan venesataman veneluiskasta, jonka remontti tuntui menevän jatkuvasti pieleen, oli ensimmäinen uutinen 3.8.

Kaarinan lukiolla oli mittava vesivahinko juuri ennen lukukauden alkamista. Lukiolaiset siirtyivät etäopetukseen ja sitten Turkuun. Lisäksi vesivahingoista kärsittiin Littoisten monitoimitalolla ja Piispanlähteen alakoulussa.

Kaarina-lehti julkaisi viimeisen koronataulukkonsa.

Energiansäästötalkoot ilmestyivät ensimmäistä kertaa Kaarina-lehden otsikoihin 17.8: ”Kylmenevätkö Kaarinassa koulut vai uimahallin sauna?”

Maailmanlaajuinen komponenttipula oli mykistänyt senioritalon ovipuhelimen, kun tavarat seisoivat rahdeissa.

Yhtäkkiset rankkasateet täyttivät veneitä.

Kaupungin uusi tila-avustus yhdistyksille puhutti. Kaarinan ydinkeskustan arkkitehtuurikilpailu oli käynnistymässä.

Syyskuu

Hovirinnan veneluiska oli taas menossa uusiksi. ”Kolmas kerta toden sanoo?” kysyi Kaarina-lehden otsikko 7.9.

Kaarina kokeili ensimmäistä kertaa huutokauppaa kiinteistön myymisessä. Kaupunki nettosi nollan euron lähtöhinnalla piikkiöläisestä perintökiinteistöstä yli 60 000 euroa.

Seurakuntavaalit olivat lähestymässä. Piikkiössä vaihtuisi seurakuntaneuvoston lisäksi myös kirkkoherra. Piikkiön seurakuntatalon tiilikuutio korvattaisiin kartanomaisella rakennuksella.

Lokakuu

Kirjalansalmen sillan rakennustyöt käynnistyivät.

MTV3:n Tanssii Tähtien kanssa -kisassa oli Kaarina-jakso, kun toisilleen arvotut, kaarinalaistaustaiset Benjamin Peltonen ja Sami Helenius ottivat tanssinsa teemaksi Kaarinan. Myös Kaarinan kaupunginjohtaja kutsuttiin mukaan jaksoon, ja Kaarina sai melkoisen näkyvyyden.

KaaPossa oli vaihtunut päävalmentaja kahdesti lyhyen ajan sisällä, ja nyt vaihtui myös toiminnanjohtaja.

Marraskuu

Kaarina-lehti julkaisi artikkelin kouluväkivallasta 2.11. Artikkeli havahdutti Piispanlähteen koulun oppilaiden vanhemmat siihen, että kyse oli laajasta ongelmasta eikä vain henkilökohtaisista yksittäistapauksista. Julkinen keskustelu käynnistyi, ja koulun ongelmat ampaisivat valtakunnallisen median otsikoihin.

Kaarinan Vuokratalojen vuokrankorotus närkästytti Kaarinassa, samoin Sorrossa tehdyt metsähakkuut.

Maikkarilla nähtiin viikon sisällä kaarinalaisten kaksoisvoitto: Benjamin Peltonen voitti Tanssii Tähtien kanssa -kisan ja kaarinalainen Tiia Karonen Koko Suomi leipoo -kisan.

Vuolahden saunan kalleus puhutti. Seurakuntavaalitulokset tulivat.

Kaarina päätti laittaa Piikkiön entisen kunnantalon eli Salvelan kartanon huutokauppaan nollan euron lähtöhinnalla.

Joulukuu

Iida Rauman Hävitys voitti Finlandia-palkinnon.

Kaarinan Taitoluistelijat muutti Turkuun ja vaihtoi nimensä. Kaupungin tilatuki oli seuran mielestä jäänyt torsoksi.

Energiakriisi puhutti. Miten Kaarinassa toimittaisiin esimerkiksi päiväkodeissa, kirjastossa ja uimahallissa kiertävien sähkökatkojen tullen?

Ihmiset eivät pitäneet terveyskeskuksen puhelinjärjestelmän uudistuksesta, jossa kiireellistä aikaa tarvitsevien pitäisi jatkossa odottaa linjalla.

Terveyskeskuksen kanttiini avautuisi viimeinkin. Tuorlan Majatalo ryhtyisi sen yrittäjäksi.

Uuden vuoden ilotulitus järjestettiin Kaarinassa kahden vuoden tauon jälkeen.