Koirat pääsevät Voivalassa vesiterapiaan – Katso video

0
Herkuilla palkitseminen innostaa treenaamaan.

Koronavuodet ovat kasvattaneet koirien määrää ja samalla myös tarvetta koirien palveluille. KaarinalainenKoirahieronta Safiiri muutti Voivalassa uusiin tiloihin elokuussa ja tarjoaa nyt koirille hieronnan ja laitehoitojen lisäksi uutuutena vesijuoksua.

Safiirin yrittäjä Salla Viitaniemi on huomannut, että koirien kanssa harrastetaan nykyisin paljon enemmän kuin ennen.

– Monet koirat tekevät harrastusten yhteydessä valtavia urheilusuorituksia, ja sitä kautta tarve myös lihasten huollolle on kasvanut. Myös koirien leikkaushoidot ovat kehittyneet paljon, ja leikkausten jälkeen tarvitaan usein kuntouttavia hoitoja, hän kertoo.

Yksi hyvä kuntoutusmuoto on vesijuoksu. Katso video vesijuoksusta täältä.

Juoksumatto ammeessa

– Juoksumatto on upotettu ammeeseen, jossa vesi tuo lämpöä, hydrostaattista painetta ja nostetta, joka pehmentää askelta. Jos koiralta on leikattu vaikka polvi, se on luultavasti välttänyt sen käyttämistä jo pitkän aikaa. Leikkauksen jälkeen on tärkeää alkaa vahvistaa sitä jalkaa, joka on ollut käyttämättä, Viitaniemi selittää.

Leikkauksesta kuntoutuvien koirien lisäksi vesijuoksusta voi olla apua esimerkiksi nivelvaivoista kärsiville koirille. Lisäksi vesijuoksua voi käyttää normaalin liikkumisen tukemiseen tai vaikka painonhallintaan. Vesijuoksun avulla vahvistetaan lihaksia, laajennetaan nivelten liikerajoja ja lievitetään kipua.

Safiirissa koirien vesijuoksumattokäynti on 30 minuuttia, mistä varsinaista vesijuoksua on 5–20 minuuttia. Juoksuajan pituus määräytyy koiran kunnon mukaan, ja sitä lisätään asteittain.

– Koiran pitää aluksi totutella altaaseen ja vedessä olemiseen, ja vasta sitten voidaan laittaa juoksumatto päälle. Jotkut tykkäävät hommasta heti ja joidenkin kanssa totutellaan pidempään, Viitaniemi kertoo kokemuksesta.

Apua lihasjumeihin

Vesiterapian lisäksi Salla Viitaniemi tarjoaa koirien hierontaa ja laitehoitoja. Laitehoidot ovat koirille kivuttomia ja siksi helppoja.

– Akuutista kiputilasta kärsivää koiraa ei voi laittaa juoksumatolle tai ruveta heti hieromaan. Muuten tietää, ettei se tule tänne enää ikinä!

Pulsoivalla magneettihoidolla (Pemf) voi hoitaa esimerkiksi lihasjumeja tai niveltulehdusalueita laajalta hoitoalueelta. Hoito laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle, poistaa kuona-aineita ja vilkastuttaa verenkiertoa. Se vaikuttaa syvällä kudoksissa ja solutasolla.

Laserhoito vaikuttaa lähes samalla tavalla kuin Pemf, mutta pienemmällä hoitoalueella kerrallaan. Koska karvoitus imee osan lasersäteen tehosta, täytyy päästä karvojen välistä koiran ihon pinnalle hoitopään kanssa. Hyvän hoitotehon saa kynämäisellä tai nastamaisella hoitopäällä. Hoitolaitteena Safiirissa on 3b-luokan laser.

– Kumpikaan näistä ei kuitenkaan ole mikään ihmelaite. Molemmilla laitteilla hoitokertoja tarvitaan yleensä useita, ja lisäksi niitä kannattaa yhdistää vaivan mukaan muihin hoitomuotoihin. Koirahierojalta voi saada hoito-ohjeita myös kotiin, esimerkiksi kylmä- ja lämpöhoitoa tai venytyksiä, Viitaniemi sanoo.

Omat koirat innostivat alan vaihtoon

Salla Viitaniemi alkoi opiskella koirahierojaksi muutama vuosi sitten auttaakseen omia koiriaan, joilla oli luustollisia vikoja.

– Lopulta innostuin koulutuksesta niin paljon, että vaihdoin alaa. Koirien kanssa on ihana työskennellä, kun jokainen päivä on niin erilainen. Näppituntumalla huomaan aika nopeasti erilaiset jumit ja ongelmat.

Koirien hieronta saattaa kuulostaa lemmikin hemmottelulta, mutta Viitaniemen mukaan lihasjumien hoitaminen on tärkeää erityisesti siksi, että lihashuollon avulla voidaan välttyä vakavammilta ongelmilta.

– Koirien elämä on täynnä loikkauksia, törmäyksiä ja kaikenlaista häsläämistä. Jos keho on jumissa, se ei jousta normaalisti, ja siksi jumissa oleva koira loukkaa helpommin.

Koirat ovat hyviä piilottamaan kipujaan, mutta jos oma koira ei esimerkiksi nosta jalkaa kunnolla pissatessa, kyyristy kakatessa tai ei loikkaa enää tavalliseen tapaan sohvalle, koirahierojasta saattaa olla apua.

Teksti, kuvat ja video Janica Vilen