Kaupunginvaltuusto sai tilanne­katsauksen Piispanlähteen koululta - ”Kiusaamista pitäisi selvittää myös muilla kouluilla”

0
Anne-Mari Virolainen istuu kuvassa etualalla oikealla.

Tilanne Piispanlähteen koululla on rauhoittunut loppuvuodesta tehtyjen toimenpiteiden ansiosta. Tämä oli sivistysjohtaja Elina Heikkilän viesti maanantaina kokoontuneelle kaupunginvaltuustolle.

Valtuusto myönsi sivistyslautakunnan budjettiin 195 000 euron lisämäärärahan, joka on tarkoitettu Piispanlähteen koulun tilanteen vakauttamiseksi. Kouluun on palkattu uusi, laaja-alainen erityisopettaja sekä neljä koulunkäynninohjaajaa sijaistamaan poissaolevia koulunkäynninohjaajia.

Lisäksi virka-apulaisrehtorin palkkaamista aikaistetaan niin, että uusi apulaisrehtori aloittaa työnsä jo elokuussa. Alun perin rekrytointia suunniteltiin vuoteen 2024 koulurakentamisen tueksi. Samoin aikaistetaan konsultoivan erityisopettajan palkkaamista Kaarinaan.

Kaarinan malli


Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) kiitti sivistysjohtajaa ja johtavaa rehtoria, jotka ovat tehneet hartiavoimin töitä Piispanlähteen tilanteen rauhoittamiseksi.

– Valitettavasti en usko, että tämä jää ainutkertaiseksi tapaukseksi, mutta nyt meille on rakentumassa Kaarinan malli, miten asioihin puututaan, kun oppilaat joutuvat kiusatuksi, Virolainen korosti.

Valtuutettujen korviin oli kantautunut kiusaamishuhuja Hovirinnan, Kotimäen ja Piikkiön yhtenäiskouluista. Marika Runsala (vas.) kysyi, onko kiusaamista selvitetty muissa kouluissa. Heikkilän mukaan kiusaamiskokemuksia kartoitetaan kouluterveyskyselyssä, jonka tulokset saadaan kevään aikana.

Valtuutetut kantoivat huolta myös opettajista, jotka ovat joutuneet Kaarinassa tikun nokkaan.

– Meidän tulisi puhua myös opettajiin kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä ja maalittamisesta, sanoi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Malla Rannikko-Laine (kok.)

Niemenkulmassa pienet ryhmäkoot


Keskustelua herätti myös Kaarinan luokkakoot, jotka ovat seudullisesti suuret. Ryhmäkokoihin vaikuttaa Heikkilän mukaan paitsi opetusresurssit, myös ahtaaksi käyneet koulut. Hän myönsi, että koulut ovat Kaarinassa ryhmäkokojen suhteen epätasa-arvoisessa asemassa.

– Piikkiössä Niemenkulman koulussa aloittaa ensi syksynä 1.–2-luokkalaisten yhdysluokka, jossa on yhdeksän oppilasta. On aivan selvää, ettemme pääse tällaisiin ryhmäkokoihin Kaarinan keskustan kouluissa. Voi olla, että tilanne näyttää paremmalta, kun keskustan kouluhankkeet valmistuvat.

Arto Elo (sd.) oli huolissaan Kaarinaan valmistuvista jättikouluista. Hän vertasi tilannetta Raision Vaisaaren kouluun, joka on Suomen suurin yläkoulu. Vaisaaren ongelmat ovat olleet esillä mediassa.

Piispanlähteen koulun entinen rehtori Hannu Rautanen (vihr.) muistutti Eloa, että hän on itse ollut päättämässä kouluhankkeista.

– Silloin, kun kouluja suunniteltiin, olin huolissani suurista kouluista. Harvaa se kiinnosti. Nyt täytyy luottaa siihen, että kouluja suunnitellessa on otettu huomioon kaikki uhkakuvat ja rakennus on jaettavissa pienempiin yksiköihin.