Kolmasosa vuodesta 2022 oli Kaarinassa valkoinen – Vastapainona koettiin ennätyslämmin kesäkuun päivä

0
Pitkään jatkuneen lumitalven vastapainona Kaarinassa nautittiin elokuun jälkimmäisellä puoliskolla intiaanikesästä. Hellepäiviä kuukauteen kertyi kymmenen, joista suurin osa elokuun jälkimmäiselle puoliskolle. Kuva Littoistenjärven rannalta kesäkuulta.

Kuluvan talven aikainen alku yhdistettynä viime vuonna pitkälle kevääseen jatkuneena lumikautena merkitsi sitä, että maa oli Kaarinassa valkeana lähes kolmanneksen koko vuodesta, tarkalleen ottaen 105 vuorokautena.

Yltöisten säähavaintoasemalla Kaarinassa lumipeite pysytteli vähintään viidessä sentissä koko tammi–helmikuun ja myös lähes kokonaan maaliskuun 2022. Lisäksi huhtikuussa saatu lumisaderintama palautti lumipeitteen pääsiäisen alla maahan vielä kolmeksi lisäpäiväksi. Lisää lumipäiviä saatiin jo varhain joulukuussa, mikä kerrytti lumipeitteisten päivien määrää viime vuoden puolella vielä 15 lisävuorokaudella.

Esimerkiksi vuonna 2021 viiden sentin lumikerros peitti maan 69 päivänä vuodesta, ja vuotta aiemmin, lähes lumettomana vuonna 2020 vastaava lukema oli vain yksi päivä. Tavallisimmin lumi on peittänyt maan Kaarinassa 60–80 päivänä vuodesta, ainakin jos otanta tehdään 2000-luvulta.

Yli sadan vuorokauden on viimeksi päästy vuonna 2013, jolloin viiden sentin lumikerros peitti Yltöisten säähavaintoaseman mittapistettä Piikkiössä 105 päivää vuodesta.

Joulukuu voitti tammi- ja helmikuun

Toinen vuoden 2022 sää-erikoisuus oli huippulämmin elokuu. Koko kuukauden keskiarvolämpötila kohosi tuolloin peräti 18,1 asteeseen. Se on korkein lukema sitten elokuun 2006.

Kolmas erikoisuus oli se, että lopulta keskiarvollisesti vuoden kylmin kuukausi oli joulukuu (–3,2 astetta). Yleensä kylmin kuukausi on Kaarinassa osunut joko tammi- tai helmikuulle. Edellisen kerran joulukuu peittosikin alkuvuoden kuukaudet tasan 20 vuotta sitten, vuonna 2002.

Yksittäisenä nostona vuodesta 2022 voidaan ottaa esiin 28. kesäkuuta, jolloin päivän ylin lämpötila kipusi 31,2 asteeseen. Tasan 50 vuotta aiemmin, 28.6.1972 elohopea nousi yhtä korkealla, ja sen lämpimämpää kesäkuista päivää ei ole Kaarinassa mittaushistorian aikana koettu.

Hellepäiviä, eli päiviä jolloin päivän ylin lämpötila ylittää 25 asteen rajapyykin, kertyi Yltöisissä mittariin kaikkiaan 21. Määrä on hieman keskiarvoa korkeampi. Toisaalta vuosi oli melko leuto toisessakin ääripäässä, sillä vähintään 20 asteen pakkasia mitattiin vain yhtenä päivänä koko vuotena. Esimerkiksi vuonna 2021 vähintään 20 asteen pakkaspäiviä kertyi 10.

Yltöisten säähavaintoasemalla Piikkiössä sääilmiöitä on taltioitu vuodesta 1959.

Vuoden 2022 sää lukuina

Hellepäivien lukumäärä: 21

Korkein lämpötila: 31,2 astetta (28.6.)

Matalin lämpötila: –21,7 astetta (11.1.)

Keskiarvollisesti lämpimin kuukausi: elokuu, 18,1 astetta

Keskiarvollisesti kylmin kuukausi: joulukuu, –3,2 astetta

Yltöisten mittausaseman ennätykset

Suurin hellepäiväkertymä vuodessa: 36 hellepäivää (2014)

Kaikkien aikojen korkein lämpötila: 33,2 astetta (28.7.2019)

Kaikkien aikojen matalin lämpötila: –37,4 astetta (15.2.1979)