Kuntopiiriä, venyttelyä ja suunsoittoa – Juhan talli kokoaa viikoittain kymmenet eläkeläismiehet hikoilemaan yhdessä

0
- Kaikki tekee tietenkin täysillä, mutta vitsit lentävät joka suuntaan, Juhan tallin vetäjä Juha Soukka kuvailee harjoitusten tunnelmaa.

Ulkona on sysipimeää ja vihmoo räntää, mutta kaarinalaisen Bo Arenan ovista lappaa sisälle hyväntuulista porukkaa.

– Terve Juha! Hieno sää tänään, eläkeläismies huikkaa ohi kulkiessaan.

Juhan tallin vetäjä Juha Soukka moikkaa jokaista tulijaa. Uudet kävijät hän käy ottamassa vastaan kädestä tervehtien.

– Pidetään kirjaa, kuka tällä käy ja soitellaan perään, jos ei näy. Sitä puhelua ei kukaan halua, hän pelottelee uusia tulokkaita naurua äänessään.

Eläkeikäisten miesten kuntoiluryhmä Juhan talli on kokoontunut Kaarinassa vuodesta 2012. Ryhmä perustettiin aikoinaan, kun turkulaisen Aarnen tallin kävijämäärä paisui niin suureksi, ettei naapurikuntalaisia enää huolittu mukaan.

Kaarinalaiset eläkeläismiehet keksivät ehdottaa, että perustetaan tänne oma ryhmä. Parhaimmillaan ryhmässä on ollut 70 miestä, mutta koronavuodet verottivat osallistujamäärää. Uudet kuntoilijat ovatkin tervetulleita ryhmään – tai äijäporukkaan, kuten miehet itse ryhmää luonnehtivat.

Äijäryhmälle on Kaarinassa myös vastine Juhan plikat, joka kokoontuu kerran viikossa.

Sosiaalinen puoli tärkeäAlkulämmittelyksi miehet kiertävät kenttää kävellen. Ohjelmassa on päivästä riippuen kuntopiiriä, venyttelyä, pallopelejä ja suunsoittoa. Miesten ikähaitari on 63–87 vuoden välillä.

Perinteisiin kuuluu, että jokainen 80 vuotta täyttänyt kävijä saa Soukalta t-paidan, jonka selässä lukee ”jumppaneuvos” kultakirjaimin.

– Jokainen tekee liikkeitä vointinsa mukaan. Kannustan, mutta en tule moittimaan, jos joku ei jaksa punnertaa. Sosiaalinen puoli on vähintään yhtä tärkeä kuin liikunta, Soukka kuvailee.

Jälkipelit käydään kuntoilun jälkeen Bo Arenan saunanlauteilla. Yhteen hitsautunut porukka on tehnyt vuosittain myös ulkomaanreissuja. Tänä keväänä määränpäänä on Saarenmaa.

Yksi ryhmän hienoudesta se, että jäsenet tulevat hyvin erilaisista taustoista ja ammateista.

– Reissuilla jaetaan sellaisia tarinoita, mitä ei kahvipöydässä kuule. Aika usein kysyn jumppadelegaation mielipidettä, jos omassa elämässä tulee vastaan vaikeita tilanteita, Soukka sanoo.

Hyvä luonne ja kersantin ääni– Hyvä Matti, hyvä Olli! Teillä menee tänään paremmin kuin Tuomolla, Soukka virnuilee hyväntahtoisesti miesten tasapainoharjoituksille ja saa aikaan naurun hörähdyksen.

Harjoituksia seuratessa käy selväksi, että Juhan tallissa liikutaan täysillä, mutta ei vakavasti. Kuntoilun tarkoituksena on ylläpitää liikkuvuutta ja toimintakykyä.

Piikkiössä asuva Soukka palkittiin marraskuussa Kaarinan kaupungin myöntämällä Kaarina-mitalilla. Tunnustusta ehdottivat Juhan tallin kävijät.

– Juha on erinomainen vetäjä. Ikänsä puolesta hän voisi olla poikamme, mutta on kanssamme samalla aaltopituudella. Ja hänellä on kersantin ääni! vakiokävijät Börje Björkqvist , T oni Mattsson , Olli Ojala ja Jouko Lindgren kehaisevat.

He ovat kuuluneet Juhan talliin jo useita vuosia.

– Ilman tätä ryhmää olisin varmasti aikamoinen sahapukki. Kyllä tämä pitää peruskuntoa yllä.

– Eläkkeelle jäädessä sosiaalinen ympäristö menee uusiksi. Tästä on tullut uusi, tiivis kaveripiiri, miehet kuvailevat.

Juhan talli joka tiistai klo 9–11 ja perjantai klo 9–10. Juhan Plikat keskiviikkoisin klo 9–10.30. Ryhmään pääsee mukaan kertamaksulla tai ostamalla kausikortin.