Kuusistonsalmessa voi taas uida pelkäämättä – Vesi puhdistui jo suolistobakteereista

0
Arkistokuva talviuinnista.

Talviuimarit saivat iloisia uutisia: Hovirinnan ja Ala-Lemun talviuimapaikoilta maanantaina otettujen vesinäytteiden perusteella Kuusistonsalmessa voi jälleen uida ja sukeltaa pelkäämättä sairastumista.

Siinä missä vielä viime viikolla koli- ja enterobakteerien määrä vesinäytteissä ylitti reippaasti sallitut raja-arvot, nyt määrät olivat hyvin pienet. Hovirinnan ja Ala-Lemun talviuimapaikkojen uimavedestä löytyi kolibakteeria vain 10 MPN sataa millilitraa kohti, kun sallittu määrä on 500. Enterobakteereja oli 43–68 MPN sataa millilitraa kohti, kun raja on 200.

– Asiaa ei selvitetä enemmälti. Ei ole enää syytä epäillä muuta kuin maastovalumaa, kertoo Johanna Mäkinen Liedon ympäristöterveyspalveluista, jotka vastaavat myös Kaarinan terveysturvallisuudesta.

Aiemmin THL:n tutkimuksissa ei ollut voitu sulkea pois vaihtoehtoa, että Kuusistonsalmen lisääntyneet mikrobimäärät olisivatkin jätevesivuodosta. Viemärivuodosta ei kuitenkaan ole löytynyt mitään merkkejä. Lähistön puhdistamot on tarkistettu, ja maastossa käytiin varmistamassa esimerkiksi Emposta Hovirintaan tuleva viemärilinja ja Kuuslahden paineviemäri.

Korkeat bakteeriarvot todennäköisesti selittyvät viime aikojen sateilla ja lumien sulamisvesillä, jotka ovat huuhtoutuneet vesistöihin. Tammikuu on ollut poikkeuksellisen sateinen ja monet joet tulvivat, minkä vuoksi lannoitteiden kuormituspiikkejä on ollut pitkin Lounais-Suomen vesistöjä.

Kuusistonsalmen koli- ja enterokokkibakteerien tavallista suurempaan määrään havahduttiin tammikuun puolessavälissä. Koli- ja enterokokkibakteerit voivat aiheuttaa suolisto- ja silmäoireita.