Miten käy Valkeavuoren kovan onnen sadekatoksille, kun urakoija meni konkurssiin?

0
Valkeavuoren uudet välituntikatokset ovat 117 ja 57 neliön kokoiset. Kuva on torstailta.

Valkeavuoren koulussa on vuosia kärsitty siitä, että sadekatoksia ei ole riittävästi. Katokset ovat jääneet pelkälle toivelistalle uutta koulukampusta odotellessa. Odotus venyi venymistään, ja keväällä 2021 kaupunginhallitus totesi, että nyt riittää. Katokset päätettiin pystyttää pikaisesti, vaikka uusi koulukampus loisti poissaolollaan.

Kovin pikaisesti ei liikkeelle päästy. Kesäkuussa 2022 katoksia lähdettiin lopulta rakentamaan – mutta valmista syntyi hitaasti. Lopulta urakoija meni konkurssiin vuoden lopulla.

Mitä puolivalmiille katoksille nyt tapahtuu?

– Konkurssipesä otti työmaan haltuun, ja kaupunki neuvotteli konkurssipesän kanssa, miten kohdetta jatketaan eteenpäin ja miten kustannukset jakautuvat. Nyt kaupunki johtaa työmaata ja solmi uudet sopimukset aliurakoijien kanssa. Näiden aliurakoijien piti alun perinkin rakentaa katos valmiiksi, kertoo Kaarinan rakennuspäällikkö Jouko Jortikka.

– Paljoa ei enää ole kesken. Hiukan on sähkötöitä ja alakattoa. Todennäköisesti katokset saadaan käyttöön tammikuun lopussa.

Urakoijan konkurssiuhka oli Jortikan kokeman mukaan nähtävissä pitkään. Toimitusvaikeuksia oli ja viivästyksiä syntyi, kun raha ei kulkenut urakoijan ja aliurakoijien välillä.

Katosten hinta ei Jortikan arvion mukaan kasva urakoijan konkurssin vuoksi. On mahdollista, että kaupunki pääsee halvemmalla kuin budjetoitiin.

117 000 euron katokset

Koulu olin alun perin toivonut tavallisia peruskatoksia, mutta lopputulos on hulppea. Uudet Valkeavuoren sadekatokset ovat arkkitehdin suunnittelemat, ja niihin kuuluu alakattolevytys, valaistus ja penkit. Katoksiin haettiin erikoista muotoa erityisesti vinotukirakenteilla. Hintaa kahdelle uudelle välituntikatokselle tuli 117 000 euroa.

Ihmettelyä on kuulunut, miksi Kaarina lähti jälleen tavoittelemaan hienouksia, kun kohtuullisemmallakin olisi päässyt.

– Noo, olisihan Valkeavuoreen voitu yksinkertaisemmatkin katokset hankkia. Eivät nämä mitään tavallisia välituntikatoksia ole, muotoilee Jouko Jortikka, joka aloitti Kaarinassa elokuussa eikä ole ollut tekemässä asiasta päätöksiä.

– Toisaalta tuleehan Valkeavuoreen hieno kampuskoulu ympärille. Loppupeleissä nämä katokset istuvat hyvin kokonaisuuteen.