Nuorten mielipide: Kilpaurheiluun tarvitaan kannustavampi ilmapiiri

0

Vuoden 2020 alussa muodostelmaluistelupiirejä järisytti valmentaja Mirjami Penttisen epäasiallinen käytös luistelijoitansa kohtaan. Yksittäisiä luistelijoita nöyryytettiin ja haukuttiin epäonnistuneesta suorituksesta koko joukkueen edessä. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa nuorten kilpaurheilupiireissä tapahtunut kohu.

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen entistä päävalmentajaa on syytetty vuoden 2022 alkuun asti jatkuneesta maajoukkuevoimistelijoiden törkeästä kohtelusta. Voimistelijat kertoivat valmentajan epäasiallisesta käytöksestä, punnituksista, jatkuvasta laihdutuspaineesta ja näistä seuranneista syömishäiriöstä.

Tällainen toiminta urheilussa on väärin ja ihmisoikeuksia vastaan. Tärkeintä urheilussa ei ole keskittyä pelkästään tavoitteisiin ja onnistumisiin. Urheilijoiden hyvinvointi, kannustava ilmapiiri ja tasa-arvoinen kohtelu ovat avainasemassa ja onnistumiset ovat seurausta näistä. Urheilun tulee antaa onnistumisen kokemuksia, eikä pelkästään viedä nuorelta energiaa ja aiheuttaa elämään lisää stressitekijöitä.

Jokainen urheilija ansaitsee rauhan harjoitella, kehittyä omaan tahtiinsa ja seurata omaa urheilijan polkuansa. Ruokavalion määrittäminen, huutaminen tai nöyryytys eivät takuuvarmasti sytytä minkäänlaista liekkiä tai innostusta urheilijassa. Päinvastoin, menestymisen paineet ja epäonnistumisen pelko aiheuttavat ahdistusta, väsymistä ja itsensä huonoksi kokemisen tunteita. Kun ympäristö urheilussa on turvallinen ja kannustava, nuori saa olla oma itsensä, ja tämä innostaa urheilijaa parempiin suorituksiin.

Urheilijan pitäisi aina muistaa, että et urheile valmentajasi takia vaan itsesi ja omien tavoitteidesi ja unelmiesi vuoksi. Hyvä valmentaja edistää urheilijan tavoitteita ja unelmia.

Ella Seppälä

Piispanlähteen yläkoulu