Pääkirjoitus: Hampaattomat uutiset

0

Äiti, voitko tehdä tästä jutun lehteen? kysyi 5-vuotias lapseni viime viikolla, kun häneltä irtosi ensimmäinen hammas. Minua pyyntö nauratti.

Meillä Kaarina-lehdessä on melko hyvä tuntuma siitä, millaiset uutisaiheet kiinnostavat ja puhuttavat lehtemme lukijoita. Silti näkemystämme on hyvä välillä ravistella. Suurin haasteemme on nimenomaan se, miten saada lapset ja nuoret lukemaan lehteä.

Täällä toimituksessa katsomme maailmaa valitettavan usein työssäkäyvän aikuisen näkövinkkelistä, emmekä välttämättä hoksaa sitä, millaiset paikalliset aiheet ovat nuorten mielestä kiinnostavia. Päiväkodin aamupalapöydässä puhuttavin uutinen voi toden totta olla irronnut hammas.​

Tutkimusten mukaan nuoret kokevat uutiset ahdistaviksi. Mekin saamme aika ajoin kritiikkiä siitä, miksi uutisten pitää olla aina niin negatiivisia. Ei pidä. Yleensä asiat valitettavasti tulevat tietoomme siinä vaiheessa, kun niissä on tapahtunut jokin negatiivinen käänne. Toimittajan työhön kuuluu etsiä epäkohtia, jotta niitä voidaan korjata.

Tosi asiassa meistä toimittajistakin on hauskempi uutisoida positiivisista asioita. Esimerkiksi nyt käsissäsi oleva lehti sisältää hyvän mielen jutun paikallisesta ruokakaupasta.

Ensi viikolla vietetään koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisviikkoa. Haastan kaikki kaarinalaiset nuoret ehdottamaan meille juttuaiheita. Olen varma, että kouluilla tapahtuu viikoittain kaikenlaista hauskaa ja jännää, josta olisi kiva kertoa lehdessä. Pääasia on, että aihe on jollakin tavalla yllättävä, huomiota herättävä tai muulla tavoin kiinnostava. Se, että koulussa on maalattu seinät, ei vielä ylitä uutiskynnystä, mutta jos maalareina ovat nuoret ja lopputuloksessa näkyy heidän äänensä, ollaan jo uutisen äärellä.