Peruskoulun mittainen odotus – Valkeavuoren uudessa koulussa on 65 vessaa oppilaille ja 0 opettajanhuonetta

0
Havainnekuva uudesta Valkeavuoren kampuksesta.

Hartaasti odotetun Valkeavuoren kampuksen rakennustyöt käynnistyvätalkuvuonna. Jos hanke olisi edennyt alkuperäisen hankesuunnitelman mukaan, ensimmäinen osa koulusta olisi jo pystyssä.

– Valkeavuoressa on lapsia, jotka opiskelevat koko peruskoulunsa väistötiloissa. Opetus siirtyi koulun pihalle sijoitettuihin tilaelementteihin vuonna 2016 ja uuden koulun pitäisi valmistua vuonna 2025. Siihen väliin jää 9 vuotta, Kaj Kanervavuori laskee.

Kanervavuori toimii Valkeavuoren yhtenäiskoulun rehtorina, mutta hänet on nimitetty hankkeen ajaksi koulurakentamisen asiantuntijan virkaan.

Uudesta yhtenäiskoulusta tulee Kaarinan tähänastisista kouluista suurin. 1.–9.-luokkien lisäksi rakennukseen tulee 120-paikkainen päiväkoti, neuvola sekä lastensuojelun ja perhesosiaalityön toimitilat. Tosin Piispanlähteen koulusta on tulossa oppilasmäärältään vielä Valkeavuortakin suurempi kouluhankkeen aikanaan valmistuessa.

Kaarina-lehti poimi tähän artikkeliin kiinnostavia numerotietoja tulevasta koulukampuksesta.

82 kuukautta

Uutta koulua on odotettu Valkeavuoreen vuosikausia. Kaj Kanervavuori muistelee tehneenä ensimmäisiä oppilasmääräennusteita jo vuonna 2015.

Nykyistä hankesuunnitelmaa käsiteltiin sivistyslautakunnassa joulukuussa 2018. Koulun pitäisi olla valmis lokakuussa 2025. Tähän väliin mahtuu 82 kuukautta. Tilat saadaan luultavasti käyttöön jo hieman aiemmin, sillä hankkeen viimeisessä vaiheessa tehdään piharakennustöitä.

Hanke on viivästynyt monista eri syistä. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan Valkeavuoren piti rakentaa pelkkä koulu. Myöhemmin hankkeeseen liitettiin mukaan myös päiväkoti ja perhekeskus. Viimeisin viivästys oli, kun hankkeen kilpailutuksessa tuli ilmi eturistiriita keväällä 2021 ja koko kilpailutus piti järjestää uudelleen.

– En ole enää pysynyt laskuissa mukana, montako kertaa hanke on mennyt uusiksi. On tässä monen näköistä vaihetta ollut, Kanervavuori huokaisee.

65 vessaa

Tuleva koulukampus on kooltaan noin 12 000 neliömetriä. Opetustiloja tulee noin 7 300 neliötä, mikä on tuhat neliötä enemmän kuin nykyisin.

Koulun suurta kokoa kuvaa, että sinne on tulossa 65 oppilasvessaa ja 90–100 eri kokoista oppimisaluetta.

Pienimmät tilat ovat kooltaan 15–20 neliötä, ja niihin mahtuu noin kymmenkunta oppilasta. Suurimpiin oppimisalueisiin mahtuu kerrallaan 75 lasta. Yksi hauskimmista tiloista on keskustori, joka toimii ruokalana, mutta myös näyttely- juhla- ja esiintymistilana. Sinne mahtuu jopa 400 ihmistä kerrallaan.

Vanhoissa kouluissa luokat on sijoitettu tavallisesti käytävän varrelle, mutta Valkeavuoren kouluun ei ole tulossa ollenkaan pitkiä käytäviä, vaan tiloja yhdistellään toisiinsa muulla tavoin.

Uudenlaiset oppimisympäristöt mahdollistavat, että oppilaita voi jakaa käsiteltävän aiheen mukaan eri kokoisiin ryhmiin. Muuntautuva oppimisympäristö on tämänhetkisen pedagogisen käsityksen mukaan paras, koska se tukee erilaisia oppijoita ja opetustyylejä. Entä jos kymmenen vuoden päästä todetaan, että perinteiset luokkahuoneet ovat kuitenkin oppimisen kannalta parempia?

– Eihän tästä mitään jäähallia ole tulossa. Rakennuksessa on siirto- ja taiteseiniä ja pariovia, joilla tilat pystytään muovaamaan myös luokkamuotoisiksi, vaikka siellä ei olekaan niitä käytäviä, Kanervavuori huomauttaa.

990 oppilasta

Valkeavuoren yhtenäiskoulussa on tällä hetkellä noin 840 oppilasta. Oppilasmäärän ennustetaan kasvavan tulevina vuosina. Laskelmien mukaan vuonna 2030 Valkeavuoren koulussa opiskelee 990 oppilasta.

Uuden koulun on pelätty jäävän heti valmistuttuaan pieneksi. Nykyiset oppilaat mahtuvat Kanervavuoren mukaan uuteen rakennukseen, mutta oppilasmäärän kasvaessa tarvitaan lisää tilaa. Sitä on vapautumassa Kaarinan lukiolta, kun lukion keittiö ja ruokasali varastoineen poistuvat käytöstä ja lukiolaiset siirtyvät ruokailemaan uudelle kampukselle. Lukion keittiötilat remontoidaan opetustiloiksi.

0 opettajanhuonetta

Uuteen kouluun ei ole tulossa yhtään opettajanhuonetta. Sen sijaan koko rakennuksen henkilökunnalle on tulossa yhteiset tauko- ja hallinnon tilat.

– Rehtorille ei myöskään ole tulossa omaa työhuonetta, vaan sinne tulee yksi toimistotila, jossa työskentelevät rehtorit, päiväkodin johtajat ja perhekeskuksen esihenkilö. Haluamme näyttää esimerkkiä, että yhteistyötä voi tehdä eri yksiköiden välillä.

– Näen siinä todella paljon hyvää, että toimimme samassa kampuksessa. Valkeavuoren koulu on yksi Kaarinan resurssikouluista. Meillä on paljon erityisen tuen, tehostetun tuen ja vaativan erityisen tuen oppilaita. Lähes päivittäin tulee vastaan tilanteita, jossa on tarvetta moniammatilliseen yhteistyöhön, Kanervavuori sanoo.

Mystinen puolikas kerros

Valkeavuoren kampuksesta on tulossa hyvin eri näköinen kuin Hovirinnan uusi koulu on. Uudisrakennuksen haluttiin istuvan ympäristöön ja siksi rakennuksesta tehdään punatiilipintainen. Punaista tiiltä on käytetty myös Kaarinan lukiossa, terveyskeskuksessa ja Voivalantien varrella sijaitsevissa kerrostaloissa.

Rakennuksen sisäänkäynnit maalataan eri värisiksi, mikä raikastaa ilmettä ja tekee julkisivusta koulumaisen.

Uudessa koulussa on virallisesti kaksi kerrosta, mutta periaatteessa kerroksia on kaksi ja puoli.

– Se puolikas kerros tulee siitä, kun maa laskee voimakkaasti lukion suuntaan. Sinne tulee tilat taito- ja taideaineille. Siitä voisi puhua nollakerroksena.

43 miljoonaa euroa

Koulukampuksen rakentamiseen oli varattu alun perin 31 miljoonaa euroa. Urakkakilpailutuksen myötä hintalappu nousi kuitenkin 12 miljoonalla eurolla. Kustannusnousua perusteltiin rakentamisen kallistumisella ja sillä, että kustannusarvio oli alun perinkin kireä.

Kustannusarvioon ei sisälly esimerkiksi vanhojen koulurakennusten purkutöitä eikä kalustehankintoja.

Koulu 50 vuodeksi

– Tällaisten investointien kuoletusaika on yleensä 50 vuotta. Ajattelen, että ainakin sen verran uuden koulun pitäisi kestää, Kanervavuori sanoo.

Valkeavuoren nykyiset, valkotiiliset koulurakennukset ovat vuodelta 1969.

– Toisaalta meillä on paljon kouluja, jotka on rakennettu ennen sotia. Tähtäämme siihen, että uusi koulu palvelee mahdollisimman pitkään.