Ruotsin konsulaatti muutti Alaskartanolle: Liehuuko Piikkiössä päivittäin Ruotsin lippu?

0
Laura Langh-Lagerlöf valittiin Ruotsin kunniakonsuliksi. Jatkossa Turun seudulla asuvat Ruotsin kansalaiset voivat noutaa passinsa ja käydä äänestämässä Piikkiössä.

Piikkiöläinen laivavarustamojohtaja Laura Langh-Lagerlöf on nimitetty Ruotsin uudeksi kunniakonsuliksi. Konsulaatin avajaisia vietetään maanantaina Piikkiössä. Juhlan kunniaksi Alaskartanolla liehuu tänään Ruotsin lippu.

Så pratar ni svenska här?

– Juu, jag är tvåspråkig, Laura Langh-Lagerlöf vastaa sujuvalla ruotsilla.

Millä tavalla Ruotsin konsulaatin siirtyminen Piikkiöön näkyy piikkiöläisille? Liehuuko täällä jatkossa joka päivä Ruotsin lippu?

– En usko, että näkyy juuri mitenkään. Ruotsin lippu nostetaan salkoon ainoastaan virallisina liputuspäivinä ja ehkä silloin, jos tänne tulee vierailijoita Ruotsista.

Miten tämä tehtävä lankesi juuri sinulle? Onko sinulla jotakin suhteita Ruotsiin?

– Yllätyin itsekin, kun Ruotsin suurlähetystöstä ottivat kesällä yhteyttä ja kysyivät, voisinko olla käytettävissä tähän tehtävään. Ei ole muita suhteita, kuin että kaksi laivaamme liikennöi Ruotsissa.

– Olin perheeni kanssa kesällä veneilemässä Götan kanavassa Ruotsissa ja veneemme perässä liehui Suomen lippu. Ehkä he bongasivat, että tuossa on suomalainen vene, kysytään noilta, Laura Langh-Lagerlöf vitsailee.

Eikö se ollut ongelma, että Ruotsin konsulaatti sijaitsee Piikkiössä?

– Kyllä siitä aluksi vähän keskusteltiin ja piti selittää, missä Piikkiö sijaitsee. Sitten, kun he kuulivat, että tänne pääsee Turusta Föli-bussilla ja bussipysäkiltä on kohtuullinen kävelymatka, se riitti.

Mitä kunniakonsuli oikein tekee ja miten konsulaatti eroaa suurlähetystöstä?

– Konsulaatin toiminta on paljon pienimuotoisempaa ja se toimii suurlähetystön alaisuudessa. Hoidamme täällä juoksevia asioita. Turun seudulla asuvat Ruotsin kansalaiset voivat hakea esimerkiksi passinsa tai ajokorttinsa täältä. Työntekijämme Julia Granholm on saanut koulutuksen passi- ja asiakirja-asioihin ja toimii apunani konsulisihteerinä.

– Kunniakonsulina osallistun edustustilaisuuksiin. Jos Turun seudulla järjestetään virallisia vierailuja, konsulaatti auttaa suurlähetystöä tilaisuuden järjestämisessä. Ylläpidämme maiden välisiä suhteita ja edistämme yritysten välistä yhteistyötä.

Maksetaanko kunniakonsulin tehtävästä palkkaa?

– Ei makseta, se on edustustehtävä. Virallisten asioiden hoitamisesta saamme korvauksen.

Toimit laivanvarustamo Langh Shipin toimitusjohtajana ja reissaat työn puolesta ympäri maailmaa. Miten sinulla riittää aikaa vielä tähän?

– Uskon, että riittää. Julia hoitaa konsulisihteerin tehtävät, niin ei tämä minua työllistä niin paljon. Muutama edustustilaisuus vuodessa, kyllä niille löytyy tilaa.

Edellinen Ruotsin kunniakonsuli Mikko Ketonen hoiti tehtävää 42 vuotta. Miten pitkään pestiin olet varautunut?

– En ole ajatellut asiaa, Laura Langh-Lagerlöf nauraa.

– Minulla on sellainen käsitys, että kunniakonsuli valitaan tietyksi määräajaksi, eli ainakin minut pitää valita välillä uudelleen.