“Sirkuksen ilo tekee hyvää kaiken ikäisille” – Katusirkustaiteilija Marianne Vaalimaa esiintyy torstaina Kaarina-talossa:

0
Kaarina-talossa torstaina esiintyvä Marianne Vaalimaa on erikoistunut katusirkukseen.

Turkulainen sirkustaiteilija Marianne Vaalimaa tulee huomenna torstaina esiintymään Kaarina-taloon. Maksuton esitys sisältää perinteisten sirkustemppujen lisäksi komiikkaa, hengästyttäviä hetkiä ja yllättäviä elementtejä, joita taiteilija ei halua etukäteen paljastaa.

– Ulkona esityksissäni on mukana yleensä tulta, mutta nyt esityksestä nähdään uusi versio.

Esitys soveltuu Vaalimaan mukaan kaiken ikäisille lapsille ja aikuisille.

– Nautin tosi paljon lasten tuomasta energiasta. Leikki on minulle tärkein juttu sirkuksessa, ja lapset ovat aina valmiita leikkimään. Parasta on, kun aikuiset saadaan leikkiin mukaan. Sirkuksen ilo tekee hyvää kaiken ikäisille.

Yleisöä osallistavaa sirkustaVaalimaa sai ensi kosketuksensa sirkukseen kouluikäisenä, jolloin hän asui vielä Varkaudessa. Hänen koulussaan järjestettiin sirkuskerho. Kerho toimi vain vuoden ajan, mutta siitä jäi hyvät muistot.

Lukioikäisenä Vaalimaa oli mukana nuorisoteatterissa ja pääsi klovnin rooliin. Osana roolisuoritusta hän opetteli jonglöörausta ja kipinä sirkukseen palasi.

Turun taideakatemian sirkuslinjalla opiskellut Vaalimaa on erikoistunut katusirkukseen. Merkittävin ero perinteisen ja katusirkuksen välillä on hänen mukaansa yleisössä.

– Kun esitys tapahtuu teltassa tai teatterissa, ihmiset tulevat katsomaan sirkusta. Kadulla katsojiksi saattaa valikoitua sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet sirkusta. Tykkään yllättää ihmiset ja tuoda tuttuun ympäristöön jotakin epätavallista, hän kuvailee.

Kaarina-talon esityksessä on mukana katusirkuksesta tuttuja elementtejä. Vaalimaa ottaa mielellään kontaktia yleisöön ja osallistaa ihmisiä. Hän kuitenkin muistuttaa, että temppuihin osallistuminen on katsojille täysin vapaaehtoista. Osallistumisesta myös palkitaan.

Pelon voittaminen kiehtooKatsojalle sirkuksesta tulevat yleensä mieleen näyttävät temput, kuten nuoralla kävely tai tulen nieleminen. Sirkustaiteilijan mukaan vaikeinta on oppia temppuja, joiden tekeminen pelottaa taiteilijaa itseäkin.

– Ilma-akrobatia oli aluksi sellaista, että jännitin aika paljon putoamista. Oppiminen oli hidasta ja hankalaa, mutta todella kiehtovaa osittain juuri siksi, että siinä oli haastetta mielelle.

Vaalimaa on päässyt kerran kokeilemaan kuolemanpyörää, joka on monta metriä korkea metallirakennelma. Siinä on akselin ympäri pyörivät juoksupyörät, joissa tyyppillisesti kävellään tai juostaan.

– Pelottavia temppuja harjoitellessa hyvä opettaja ja muiden kannustus ovat suuressa roolissa. Täytyy myös pitää huolta omista rajoistaan. Jos joku tuntuu liian pelottavalta, voidaan lisätä patjoja tai muita turvavälineitä.

Cirkus for Funk! torstaina 19.1. kello 18–18.30 Kaarina-talossa. Vapaa pääsy.