Työnhaussa piilotyöpaikat ovat nyt pinnalla – Kaarinassa järjestetään viiden kunnan yhteiset rekrymessut

0
Kuvassa vasemmalla Paraisten kaupungin yrityskehittäjä John Forsman, keskellä Ritva Lindström Kaarinan Kehityksestä ja oikealla Paimion elinkeinojohtaja Jani Penttilä. Takana Eija Erlamo, Timo Rautavirta ja Arto Polus TE-toimistosta sekä Marianne Virtanen Kaarinan Kehityksestä.

Kaarinassa järjestetään ensimmäistä kertaa rekrymessut yhteistyössä Paimion, Sauvon, Paraisten ja Kemiönsaaren kesken. Viiden kunnan yhteiset rekrymessut pidetään Kaarina-talolla ensi torstaina kello 13–16.

– Ajatuksena tuntui hassulta, että kaikki kunnat järjestäisivät erikseen omat messunsa. Tavoittelemme kuitenkin pääasiassa samoja työnhakijoita. Tämä säästää aikaa myös yritysten näkökulmasta, yritysneuvoja Ritva Lindström Kaarinan Kehityksestä perustelee ideaa.

Aiempina vuosina näytteilleasettajia on hänen mukaansa ollut välillä vaikeaa houkutella mukaan. Tänä vuonna paikalle ilmoittautui 30 näytteilleasettajaa eri kunnista.

– Sen enempää tiloihin ei edes mahdu, Lindström sanoo.

Messukimppaan haviteltiin myös Liedon kaupunkia, mutta Lieto oli Lindströmin mukaan ehtinyt jo aloittaa omien messujen suunnittelun.

Tilaisuus jäädä mieleen


Kaarina-talossa järjestettäville messuille odotetaan noin 600 kävijää. Haastavasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta työpaikkoja on edelleen hyvin tarjolla.

– Työvoimapula on haasteena kaikissa kunnissa. Paimion suurimmilla työnantajayrityksillä menee tällä hetkellä todella hyvin, mikä voi kuulostaa yllättävältä ottaen huomioon maailmantilanteen, kommentoi Paimiossa elinkeinojohtajana työskentelevä Jani Penttilä .

Työllisyystilanteessa on toimialakohtaisia eroja, mutta esimerkiksi ravintola-alalla suurin haaste on tällä hetkellä työvoiman löytäminen. Kysyntää on myös elintarvikealan työntekijöistä ja asiakaspalvelijoista, kuorma-auton kuljettajista, metallialan työntekijöistä, koneistajista ja kausityöntekijöistä.

Nuoria työnhakijoita Lindström kannustaa tulemaan paikan päälle etsimään kesätyöpaikkaa, oppisopimuskoulutus- tai opinnäytetyöpaikkaa. Ukrainalaisia työnhakijoita ajatellen paikalla on tulkki.

– Yksi hyvä syy tulla messuilla ovat piilotyöpaikat, Eija Erlamo Varsinais-Suomen TE-toimistosta vinkkaa.

Piilotyöpaikoista ei ole puhuttu hänen mukaansa moneen vuoteen, mutta nyt ne ovat työnhaussa jälleen pinnalla. Lakimuutos velvoittaa myös työttömät työnhakijat etsimään piilotyöpaikkoja, ellei omalla alalla ole avoimia tehtäviä.

– Yritykset tulevat tänne haistelemaan, uskaltavatko he ottaa vastaan uusia toimeksiantoja ja löytyykö työvoimaa. Messuille on ilmoittautunut mukaan yrityksiä, joilla ei ole tällä hetkellä yhtään avointa työpaikkaa, mutta tilanne voi olla toinen kuukauden päästä, Erlamo toteaa.

Kesätöihin saaristoon


Entä onko realistista ajatella, että Kaarinasta lähdettäisiin töihin Kemiönsaareen tai Paimiosta Paraisten saaristoon?

– Jos on riittävän hyvä työpaikka, niin kyllä. Näen, että sen on enemmän henkilöstä ja elämäntilanteesta kiinni, Paraisten kaupungin yrityskehittäjä John Forsman vastaa.

Saaristossa on tarjolla myös kausiluonteisia töitä, mikä on hieno tilaisuus varsinkin nuorille. Osa työnantajista pystyy järjestämään Forsmanin mukaan myös majoituksen kesätyöntekijöille.

Sitä, järjestävätkö kunnat yhteiset rekrymessut myös jatkossa, ei ole vielä päätetty. Tähän asti yhteistyö on kuitenkin sujunut hyvin. Kuntien ei pidä nähdä toisiaan työvoiman suhteen kilpailijoina, sanoo Maria Haapanen Kaarinan Kehityksestä.

– Jos Turulla menee hyvin, siitä valuu hyvää myös Kaarinaan. Näen, että näin se menee koko seudulla, hän summaa.