Uinninvalvojista ja -opettajista huutava pula – Kaarinassa jouduttu perumaan koululaisuinteja

0
Työntekijäpulan takia uimahalleihin on vaikea saada sijaisia.

Turun seudulla on huutava pula uinninvalvojista ja vesiliikunnan ohjaajista. Tekijäpulan takia uimahalleille on tällä hetkellä erittäin vaikea saada sijaisia.

– Tilanne on koko Turun seudulla sama. Voisi sanoa, että puhutaan valtakunnallisesta ongelmasta, Kaarinan liikuntapäällikkö Tapio Svärd täsmentää.

Kaarinan uimahallissa on tällä hetkellä avoinna vesiliikunnan ohjaajan sijaisuus, johon ei olla onnistuttu löytämään tekijää. Viime syksynä oli Svärdin mukaan tilanteita, jolloin uimahallin toimintaa jouduttiin supistamaan. Muun muassa koululaisuinteja on jouduttu perumaan ohjaajapulan takia.

Pahimmassa tapauksessa uimahalli voidaan Svärdin mukaan joutua sulkemaan, jos vakituista henkilöstöä on paljon poissa eikä sijaisia saada.

– Suuri kiitos Kaarinan uimahallin henkilöstölle, joka on venynyt äärettömän paljon ja olemme saaneet pidettyä uimahallin auki. Tällä hetkellä tilanne näyttää vähän valoisammalta, hän sanoo.

Sijaisille tarvetta

Korona-aikana uimahalleja jouduttiin sulkemaan ja osa uimavalvojista ja vesiliikunnan ohjaajista kouluttautui muille aloille. Ongelmia sijaisten saatavuudessa oli Svärdin mukaan kuitenkin jo ennen koronaa. Hän arvelee, että yhtenä syynä tilanteeseen on koulutusvaatimukset.

– Kaarina rupesi ensimmäisenä kuntana Turun seudulla edellyttämään uimahallin työntekijöiltä liikunnanohjaajan tai vähintään liikuntaneuvojan pätevyyttä. Pyrkimyksenä on ollut saada tänne koulutettuja ihmisiä, jotka pystyvät hoitamaan uimahallissa kaikkia työtehtäviä vesijumpasta valvontaan ja vauvauintiin. Myöhemmin Turussa ja Raisiossa tehtiin sama linjaus.

Sijaiseksi uimahalliin voi kuitenkin päästä nopeallakin kouluttautumisella. Lyhyisiin sijaisuuksiin ja kesätöihin otetaan Svärdin mukaan täysi-ikäisiä henkilöitä, jotka ovat suorittaneet Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton uinninvalvoja- tai uimaopettajakurssin. Kurssit kestävät yleensä kahdesta kolmeen viikonloppua ja niitä järjestetään ympäri Suomea.

Kurssin käyminen voi olla hyvä keino esimerkiksi nuorille opiskelijoille hankkia lisätienestejä.

– Uimahalleista löytyy tällä hetkellä työpaikkoja, eikä palkkakaan ole ihan huono, Svärd vinkkaa.