
Pissaa lirahtaa housuun aivastaessa. Monille naisille tuttu tilanne, josta ei mielellään puhuta.
Kaarinalaisen Relaxionin fysioterapeutit Terhi Ollonqvist ja Iiris Leskinen kertovat, että virtsankarkailu mielletään usein vanhempien naisten vaivaksi. Tosiasiassa lantionpohjan toimintahäiriöt koskettavat lähes kaikkia naisia jossakin vaiheessa elämää, tyypillisimmin raskauden ja synnytyksen jälkeen.
– Nämä ovat olleet perinteisesti vaiettuja ja hävettyjä aiheita jopa lääkäreiden ja fysioterapeuttien keskuudessa ja niihin voi olla vaikea saada kunnollista apua. Se, että synnytyksen jälkitarkastuksessa kehotetaan vahvistamaan lantionpohjan lihaksia, ei ole riittävä ohjeistus, Ollonqvist painottaa.
Relaxionissa työskentelevät Ollonqvist ja Leskinen ovat äskettäin kouluttautuneet lantionpohjan fysioterapiaan. Heidän mukaansa asiakkaat eivät välttämättä kehtaa tulla vastaanotolle esimerkiksi virtsankarkailun takia. Monesti aika fysioterapiaan varataan muusta syystä ja varsinainen ongelma otetaan puheeksi myöhemmin.
– Toivoisin, ettei kukaan ajattele, että tämä on vaiva, josta minun täytyy kärsiä loppuelämäni. Useimmat hyötyvät fysioterapiasta, Ollonqvist rohkaisee.
Testaa vessareissulla
Virtsankarkailu on tyypillinen hälytysmerkki siitä, että lantionpohjan lihakset ovat heikossa kunnossa. Joillakin voi olla myös vaikeuksia virtsaamisessa, ulostusongelmia tai yhdyntäkipuja.
Jos epäilee lantionpohjan lihasten kaipaavan harjoitusta, asian voi tarkistaa seuraavalla vessareissulla. Helppo keino on tehdä niin sanottu vessatesti, eli yrittää keskeyttää virtsasuihku kesken pissaamisen. Tämän pitäisi Ollonqvistin mukaan onnistua, jos lantionpohjanlihakset ovat kunnossa.
– Lantionpohjan lihaksia ei kuitenkaan saa alkaa treenata vessareissuilla, koska siitä voi seurata muita ongelmia, hän opastaa.
Joskus ongelmia aiheuttavat myös ylikireät lantionpohjan lihakset. Tämä on Ollonqvistin mukaan tyypillistä paljon urheileville nuorille naisille. Ylikireät lantionpohjan lihakset voivat olla syynä esimerkiksi yhdyntäkipuun, ja tätäkin voidaan hoitaa.
Myös miehet voivat Ollonqvistin mukaan kärsiä lantionpohjan ongelmista.
– Tiedämme perusasiat, mutta ainakin toistaiseksi olemme perehtyneet enemmän naisten ongelmiin.
Jokaisen naisen olisi Ollonqvistin mukaan hyvä opetella tunnistamaan, milloin lantionpohjan lihakset ovat rentoina ja milloin jännittyneenä. Muuten riskinä voi olla, että lantionpohjalihaksia treenaa väärin.
– Jos lihaksia supistaa väärään suuntaan, kyseessä on ponnistus eikä supistus, Leskinen havainnollistaa.
– Lantionpohjan fysioterapian voi aloittaa milloin vain: ennen raskautta, raskauden aikana, synnytyksen jälkeen tai kymmenen vuotta synnytyksestä. Ei kannata pelätä, että se juna meni. Yleensä ei ole liian myöhäistä, hän lisää.
Kokonaisvaltaista hoitoa
Moni luulee, että lantionpohjalihaksista puhuttaessa puhutaan 1–2 lihaksesta. Todellisuudessa lihaksia on reilut kymmenen kolmessa eri kerroksessa.
Sisätutkimus antaa fysioterapeutille parhaan kuvan lantionpohjan lihasten tilanteesta, mutta jos asiakas kokee tämän epämukavaksi, asian tutkimiseksi on Ollonqvistin mukaan muitakin keinoja.
Lantionpohjan fysioterapia on hänen mukaansa yleensä hyvin yksilöllistä ja kokonaisvaltaista, koska ihmiskehot ovat erilaisia. Joskus esimerkiksi pieni virhe jalkaterien asennossa voi olla syynä lantion alueen kipuihin.
– Eräs kouluttaja totesi osuvasti, että asiakas tulee fysioterapiaan lantionpohjan ongelmien takia ja me alamme hoitaa ensin ylävartaloa. Näin se joskus on, Ollonqvist naurahtaa.
Kokeile kotona
Lantionpohjan lihasten rentouttaminen selinmakuulla lantio kohotettuna
Laita seinän viereen tyyny tai tyynyjä. Käy selinmakuulle niin, että tyynyt ovat lantion alla ja jalat seinää vasten rentoina. Hengitä ja rentoudu tässä asennossa esimerkiksi kun olet ollut pitkään jalkeilla tai kuntoilun jälkeen.
Lantionpohjan lihasten
tunnistamisharjoitus
Istu tuolilla jalat tukevasti lattia. Keskitä ajatukset lantion alueelle. Tunne istuinluut tuolia vasten lantion sivuilla, hahmota häpyluut vatsan puolella sekä häntäluu selän puolella. Pyri tekemään lihassupistus edellä mainittujen luisten lantionosien välillä jännittämättä pakaralihaksia tai vatsalihaksia. Samalla koita tuntea imu lantionpohjasta kohti palleaa. Päästä sitten rennoksi ja tee jännitys uudelleen.
Palleahengitys
Ota mukava asento ja keskity hengitykseesi. Yritä hengittää nenän kautta sisään kohti kylkiä ja päästä vatsa rennoksi. Puhalla suun kautta ulos ja tunne, miten vatsa ja kyljet vetäytyvät samalla hieman sisäänpäin. Uloshengityksen tulisi olla hieman pidempi kuin sisäänhengitys. Jatka hengitystä muutaman minuutin ajan.
Lähde: Fysioterapeutit Iiris Leskinen ja Terhi Ollonqvist