Kaarina mainittu! “Tomppa saa väistyä, Ben of Finland on syntynyt”

0
UMK-juontaja Samu Haber kuvaili Benjamin Peltosta uuden sukupolven ikoniksi ja omaehtoiseksi energiapommiksi, joka säteilee itsevarmuutta ja nahkahanskojen narinaa. Kuva Juhani Lassila / Yle.

Kaarinassa jännitettiin lauantaina Uuden musiikin kilpailun finaalissa paitsi Kaarinan oman pojan Benjamin Peltosen menestystä myös sitä, mainitaanko hänen nuoruuden kotikaupunkinsa.
Mainittiinhan se! Esitellessään Hoida mut -kappaletta juontaja Samu Haber kommentoi tulevaisuuden kestotähden, hurmuripoppari Benjaminin tulevan UMK-lavalle suoraan Kaarinan pellonlaidalta. Benjaminin esityksen jälkeen kommentaattori Mikko Silvennoinen leukaili ylistyksensä lopuksi:
– Nyt Tomppa saa väistyä, Ben of Finland on syntynyt!
Hän viittasi toiseen kaarinalaiseen homoikoniin, Tom of Finlandiin eli Touko Laaksoseen. “Voisiko tästä oivalluksesta saada häshtägit ja meemit heti kiertämään?” kysyttiin Silvennoisen heiton perään Ylen nettiseurantajutussa.
Syksyllä Benjamin oli näyttävästi tuonut Kaarinaa esiin Tanssii Tähtien kanssa -kisassa, mutta UMK-yhteyksissä hänen kaarinalaisuutensa ei ole tähän mennessä isosti tullut esille.
Benjaminin menestys UMK:ssa jäi valitettavan vaisuksi. Hän jäi viimeiseksi 66 pisteellä, joista 32 tuli yleisöäänistä.
Kansainvälisen raadin arvioissa Benjaminin esitys oli jakanut jyrkästi mielipiteitä: monelta maalta hän ei saanut lainkaan pisteitä, mutta Ruotsista ja Puolasta paukahti täydet 12. Ehkä Benjamin vetosi ruotsalaisiin, koska ainakin suomalaisten silmissä puhelias ja aina iloinen Benjamin kävisi ihan ruotsalaisesta? Sen sijaan suosiota Puolassa on vaikeampi selittää stereotypioilla.
Kansainvälisen raadin pisteitä antoivat Ruotsin ja Puolan lisäksi Australia, Espanja, Britannia, Saksa ja Ukraina.
Osana UMK-show’ta näytettiin finalistien reaktioita heidän kuullessaan ensimmäistä kertaa muiden finalistien kappaleet, tietämättä, keitä niitä esittivät. Benjamin herätti paljon hilpeyttä luullessaan Robinia tyttölaulajaksi. Käärijä eli Jere Pöyhönen oletti Hoida mut -biisin introsta sen kuuluvan Kaija Koolle.
Benjaminin lavashow vaikutti ainakin Kaarina-lehden toimittajan silmiin vaatimattomalta. Sinällään hienoilta näyttäville sinisten tolppien aitaukselle ja punaisille valoviivoille ei löytynyt biisistä erityisiä perusteita. Mustiin pukeutuneen toisen miehen ilmestyminen lavalle oli mainio veto mutta olisi tarvinnut lisää tilaa ja aikaa päästäkseen oikeuksiinsa.
UMK-finaaliin osallistuivat Benjaminin lisäksi Robin Packalen kappaleella Girls Like You, Kuumaa kappaleella Ylivoimainen, Käärijä kappaleella Cha cha cha, Keira kappaleella No Business on the Dancefloor, Lxandra kappaleella Something to Lose ja Portion Boys kappaleella Samaa taivasta katsotaan. Euroviisupaikan voitti Käärijä ennätysmäisillä pisteillä.