Kaarina-talo muuttui Viistokujaksi – Harry Potter -tapahtuma keräsi kirjaston täyteen velhoja ja jästejä

0
Iskunkiertokuja ei ole heikkohermoisille...

Kaarina-talon ovista sisään astuessaan ei välttämättä uskoisi päätyvänsä Viistokujalle. Viime torstaina osa asiakkaista hieroi silmiään, kun lainausautomaattien vieressä seisoi velho taikasauva kädessään ja kirjahyllyjen välissä liikkui outoa väkeä. Osa oli pukeutunut kaapuun, ja muutamilla oli salamakuvio otsassaan.

Kaarinan pääkirjastossa vietettiin perinteikästä, mutta koronapandemian takia katkolla ollutta Harry Potter -kirjojen yötä. Paikalla oli heti tapahtuman alkaessa kymmenittäin lapsia. Kirjaston henkilökunnalle tapahtuma on yksi vuoden suurimmista ponnistuksista, jota suunnitellaan useita viikkoja.

Tämänvuotisen tapahtuman teemana oli Viistokuja, joka tunnetaan velhomaailman ostoskatuna. Tapahtumaan tulleet pääsivät asioimaan muun muassa Ollivanderin Taikasauvakaupassa, kurkistamaan Velhopankki Irvetan salaiseen holviin ja hankkimaan kotiinviemiseksi ilkiön, pokkuroijan tai puhpalleron Ihmeiden eläintarhasta.

Viistokujalla saattoi törmätä myös tuttuihin hahmoihin, kuten toimittaja Rita Luodikoon, professori Kalkarokseen sekä nimikirjoituksia auliisti jakavaan Gilderoy Lockhartiin. Jästeille nimet eivät tietenkään kerro mitään.

Paikalle oli tuotu myös lajitteluhattu, joka jakoi nuoret velhot tupiin.

– Voi ei, mä sain Luihuisen! Rohkelikko-kaapuun pukeutunut tyttö puuskahti syvästi harmistuneena.

Sukupolvelta toiselle

Katri Valkama-Toivonen tuli tapahtumaan lastensa Viennan ja Violan kanssa. Vienna oli pukeutunut Hedwig-pöllöksi. Viola-vauvan otsassa oli salama-arpi.

Valkama-Toivonen tuntee kirjasarjan läpikotaisin, sillä hän teki aikoinaan gradua Harry Potter -kirjoista. Gradu jäi kesken, kun hän vaihtoi pääainetta kirjallisuudesta logopediaan, mutta kirjat vetävät edelleen puoleensa.

– Ne ovat ihanan terapeuttista luettavaa.

Harry Pottereissa on hänen mukaansa kopioitu kirjallisuuden klassisia juonenkäänteitä, esimerkiksi Harry Potter on hyljeksitty poika, josta tulee sankari.

– Kirjailija tekee sen niin hyvin, ettei jäljittely haittaa, Valkama-Toivonen kehuu.

Kaarinassa asuva Haru Hiito tuli tapahtumaan Sirius Mustaksi pukeutuneena, sillä häneltä löytyi kotoa asuun sopiva peruukki. Hänestä Potterin säännöistä piittaamaton kummisetä on yksi kirjasarjan parhaista hahmoista. Kirjasarjan juonenkäänteitä hän kuvailee todella koukuttaviksi.

Mikähän siinä on, että Harry Potterit puhuttelevat lukijoita sukupolvesta toiseen?

– En tiedä, se on maagista! kirjaston työntekijä Anri Veston kiteyttää.

Harry Potter -teema jatkuu Kaarinan kirjastossa helmikuun loppuun, sillä lasten osaston vitriineihin on tuotu esille Harry Potter legoja. Kirjastossa käyvät voivat laskea, montako Potter-hahmoa seikkailee vitriineissä ja osallistua arvontaan.