Nuoret tarvitsevat lisää kokoontumispaikkoja. Kouluruoka maistuu pahalta. Kaarinasta puuttuu jalkapallohalli.

Tässä muutamia teemoja, jotka puhuttivat maanantaina Kaarina-salissa järjestetyssä Nuoret äänessä -tilaisuudessa. Nuorten lisäksi tilaisuuteen oli saapunut runsaasti kaupunginvaltuutettuja ja kaupungin työntekijöitä kaupunginjohtajaa myöten. Tilaisuuden tarkoituksena oli tuoda nuorten terveisiä kaupungin päättäjille.

Pohjana keskustelulle toimi vuoden alussa toteutettu kysely, johon vastasi runsaat 200 kaarinalaista 12–29-vuotiasta nuorta. Osa kyselyyn vastanneista koki, ettei nuoria haluta kuulla eikä nuorten mielipiteillä ole väliä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Niina Alholla (sd.) oli tärkeä viesti nuorille.

– Haluan sanoa, että tällä kyselyllä on väliä. Paikalla olevilla ihmisillä on aito kiinnostus asioihinne ja myös mahdollisuus ajaa niitä. Pyytäkää apua, teillä on oikeus saada sitä.

Moposuoralle kannatusta

Monet kyselyssä nousseet aiheet saivat tukea päättäjiltä. Opettajina työskentelevät Hanna Sirkiä (kok.) ja Toni Toivonen (kd.) tunnistivat kouluruokaan liittyvät puutteet.

– Tämä on asia, joka pitäisi ottaa tosissaan. Kouluruoka on oppilaille valtavan tärkeä, ja tällä hetkellä valtaosa jättää sen syömättä. Se näkyy iltapäivän tunneilla levottomuutena, Sirkiä kuvaili.

Konkarivaltuutettu Arto Elo (sd.) jakoi nuorten huolen kevyen liikenteen väylien aurauksesta.

– Kaarinassa annetaan liian isoja alueita urakoijille hoidettavaksi. Alueet pitäisi kilpailuttaa niin, että toinen yrittäjä hoitaa teiden auraamisen ja toinen kevyen liikenteen väylät.

Keskustelua herätti myös nuorten toivoma moposuora, jossa voisi luvallisesti kiihdyttää ja tehdä temppuja.

– Kaarinassa on oma moottoripyöräseura. Voisimme keskustella, onko heillä mahdollisuus järjestää tällaista. Olen itse ajanut moottoripyörällä kilpaa ja tiedän, että kaikki lähtee mopoilusta, Pentti Kallio (vas.) myötäili.

Poliisipäällikkönä Kaarinassa työskennellyt Raimo Erkkilä (kesk.) muistutti, että Kaarinan Autokoululla on Piikkiössä ajoharjoittelurata. Hän mietti, voisiko autokoulun kanssa tehdä yhteistyötä ja saada suoraa välillä mopoilijoiden käyttöön.

Jokaisen puututtava kiusaamiseen

Illan aikana keskusteltiin myös vakavista aiheista, kuten koulukiusaamisesta ja nuorten mielenterveysongelmista. Osa nuorista kokee, ettei Kaarinan kouluissa oteta koulukiusaamista riittävän vakavasti.

”Koulut suojelevat mainettaan ja kiusaajat eivät saa asianmukaisia rangaistuksia” , eräs vastaaja kuvaili tilannetta.

Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen painotti, että on jokaisen aikuisen vastuulla puuttua kiusaamiseen. Hän vakuutti, että Piispanlähteen kohun jälkeen Kaarinassa suhtaudutaan kiusaamiseen ja kouluväkivaltaan erittäin vakavasti.

Koulunuorisotyöntekijä Kati Koskinen rohkaisi nuoria kertomaan kiusaamisesta nykyistä avoimemmin.

– Aika usein kiusaamisesta tullaan kertomaan vannottaen, että älä sitten kerro kellekään. Tiedän, että on pelottavaa tulla kertomaan kiusaamisesta, mutta asioita on vaikea lähteä ratkomaan, jos niistä ei puhuta avoimesti.

Piispanlähteen yläkoululaiset Aava Tontasse ja Aava Mattila pitivät keskustelutilaisuutta onnistuneena.

– Tosi kiva nähdä, että tänne oli tullut näin paljon päättäjiä meitä varten. Jäi sellainen olo, että he olivat aidosti kiinnostuneita ja halusivat keskustella asioista.

Tilaisuus järjestettiin osana Kaarina Areena -hanketta.

1 KOMMENTTI

  1. Kyllä nuorille täytyy olla paikkoja, jossa kokoontua. Mielellään myös valvottuja alueita. Ei nuorten paikka ole vain huoltoasemilla notkumassa.

Kommenttien lisääminen on estetty.