Kaarinan kirkko täyttyi barbaareista ja velhoista– Pöytäroolipelihahmot voivat olla mitä vain

0
Nopilla on tärkeä rooli pöytäroolipeleissä. Niiden avulla esimerkiksi päätetään, onnistuuko jokin hahmon tekemä asia.

Noppien äänet ja naurun remakat täyttivät Kaarinan kirkon alakerran viime viikonlopun iltapäivinä, kun Kaarinan ja Turun seurakunnat keräsivät alueensa pöytäroolipelien pelaajat yhteen Kamara-roolipelitapahtumassa.

Kaikentasoisille pelaajille suunnattu tapahtuma keräsi paikalle yli kymmenen samasta aiheesta kiinnostunutta nuorta. Osallistujia oli paikalla viidestä Turun ja Kaarinan alueen seurakunnasta, kertoo tapahtumasta vastannut Hannu Back Kaarinan seurakunnasta.

Backin pitkäaikainen kiinnostus roolipeleihin johti roolipelikerhon perustamiseen hänen edellisessä työpaikassaan Raision seurakunnassa.

− Lähdin sitä ensin vetämään ihan vapaaehtoistyönä, mutta pian se kuuluikin ihan työnkuvaani, Back naurahtaa.

Back kertookin, että vaihdettuaan töihin Kaarinaan hän halusi myös järjestää vastaavaa toimintaa. Siitä lähti idea myös tähän tapahtumaan.

Mitä pöytäroolipelit ovat?



Roolipelissä osallistujat ottavat itselleen sovitun pelihahmon roolin ja kuvailevat, mitä hahmo tekee tai puhuu. Roolipelejä voidaan pelata monin eri tavoin, mutta aina pelissä on olemassa jonkinlaiset osallistujien tuntemat säännöt, joita pelin kuluessa noudatetaan.

Pelin tarkoitus on yleensä pelaamisen mielenkiintoisuus ja hauskuus itsessään, eikä niinkään voittaminen tai häviäminen.

Pöytäroolipeleissä pelinjohtaja kuvailee pelimaailmaa ja sen tapahtumia pelaajille. Pelaajat puolestaan kuvailevat, mitä heidän itse luomansa mielikuvitushahmot maailmassa tekevät. Tämä onkin paikalla olleiden pelaajien mielestä parasta pöytäroolipeleissä.

− Roolipelit voivat olla mitä tahansa ja vain mielikuvitus on rajana, eräs pelaajista tiivistää.

Parasta pelaamisessa



Pelaajien kehittämät hahmot voivat olla millaisia vain. Backin mukaan aloittelijat usein luovat itseään muistuttavan hahmon, mutta ajan kuluessa fantasiat pääsevät valloilleen.

− Ihminen saattaa esimerkiksi kokea itsensä fyysisesti heikoksi, mutta hänen roolipelihahmonsa voi olla voimakas barbaari, hän kuvailee.

Back kertoo, että pöytäroolipelit ovat myös oiva tapa opettaa nuorille eettistä pohdintaa. Niiden avulla pystyy luomaan uusia näkökulmia ja miettimään vaihtoehtoja absurdeissa tilanteissa.

− Myös hahmojen ratkaisut ovat välillä absurdeja, hän kertoo korostaen pelien hauskuutta.

Paikalla olleet pelaajat olivat sitä mieltä, että pöytäroolipelaamisen aloittaminen on pääasiassa helppoa. Itselle sopivan peliporukan löytäminen on kuitenkin välillä vaikeaa. Nuoret vinkkasivatkin, että pelaamisen voi aloittaa myös netissä, jos lähistöltä ei löydy sopivaa porukkaa.

Teksti ja kuvat: Roope Tuomola