Kaarinalaisopettajat järkyttyivät Turkin tuhoisista maanjäristyksistä: “Sairaalaan on tuotu vauvoja, joiden vanhemmat ovat kadoksissa”

0
Alkuviikolla Mersinissä perheet pysäköivät autojaan ja pystyttivät telttojaan avarille joutomaille, sillä korkeissa taloissa ei uskaltanut olla jälkijäristysten takia.

Kotimäen koulun opettajien Erasmus-matka Turkkiin sai järkyttävän käänteen maanjäristysten alkaessa maanantain vastaisena yönä. Seitsemän kaarinalaisopettajan seurue oli majoittunut Mersinin kaupunkiin, joka sijaitsee Välimeren rannalla, runsaan 200 kilometrin päässä järistysalueelta.

– Mitään ei särkynyt, mutta tuntui kirjaimellisesti siltä, että koko talo huojuu. Hotellimme on matala kolmikerroksinen rakennus. Voin vain kuvitella, miltä järistys on tuntunut korkeissa kerrostaloissa, Ulla Haapanen kuvailee.

Maanjäristyksen loputtua suomalaisopettajat siirtyivät hotellista ulos kaduille. Ensimmäinen jälkijäristys tuli kymmenen minuutin päästä. Tiistaina jälkijäristyksiä tuli Haapasen mukaan satakunta.

Mersinin kaupungissa taloja ei ole sortunut, mutta maanjäristys näkyy silti katukuvassa. Tiistaina kaduilla näkyi Haapasen mukaan poikkeuksellisen runsaasti ihmisiä, koska paikalliset asukkaat eivät uskaltaneet olla jälkijäristysten takia korkeissa kerrostaloissaan. Teillä oli ruuhkaa, sillä monet paikalliset asukkaat lähtivät mökeilleen vuoristoon. Osa majoittui teltoissa aukiolla.

Tiistaina kaupat olivat kiinni, rautatie suljettu ja pankkiautomaateille oli pitkät jonot. Koulut pysyvät suljettuina koko viikon, ja maahan on julistettu suruaika. Suomalaisopettajat ovat saaneet ajantasaista tietoa netistä ja turkkilaiselta yhteysopettajaltaan Julialta .

Maanjäristysten takia suomalaisopettajien reissuohjelma meni uusiksi ja kouluvierailu vaihtui turistinähtävyyksiin. Torstaina seurue vietti aikaa Göremen kylässä maan keskiosassa.

– Me olemme turvassa ja meillä on kaikki hyvin, mutta olemme totta kai järkyttyneitä turkkilaisten puolesta. Täällä on lunta maassa ja todella kylmä, ja järistysalueilla moni on menettänyt kotinsa. Kuulin, että Mersinin sairaalaan tuotiin vauvoja, joiden vanhempia ei ole löydetty. Koulun opettajat ovat toimittaneet vaippoja sairaalaan.

Jälkijäristyksiä tulee edelleen harvakseltaan. Viime yönä niitä oli Haapasen tietojen mukaan viisi.

– Järistykset eivät tuntuneet täällä asti, mutta järistysalueella taloja on voinut sortua edelleen.

Erasmus-vaihtoon osallistuneet puolalaisopettajat päättivät palata maanjäristysten takia kotiin etuajassa. Kotimäen koulun opettajat lentävät huomenna perjantaina Adanasta Istanbuliin. Adanan kenttä oli suljettu maanjäristysten jälkeen, mutta kenttä on saatu jo avattua.