Lakko ei vielä sulkenut kauppoja Kaarinassa – “Tavallista vilkkaampaa on”

0
Arkistokuva Tuomo Makkosesta Prisma Piispanristin edustalla.

Suurin osa Turun alueen Prismoista ja K-Citymarketeista on suljettu tai toimii rajoitetusti kaupan alan lakon vuoksi, joka alkoi tänään ja jatkuu lauantain aamuviiteen. Lakko ei kuitenkaan koske kauppoja Kaarinassa.
PAM eli Palvelualojen ammattiliitto on määrittänyt, mihin kauppoihin lakko osuu. Esimerkiksi Itäharjun Prisma ja K-Citymarket Kupittaa kuuluvat lakon piiriin, mutta Prisma Piispanristi ja K-Citymarket Ravattula eivät.
Myös kaupan logistiikkakeskuksia on lakossa, mutta toistaiseksi tämä ei ole näkynyt Kaarinassa, kertovat Prismajohtaja Tuomo Makkonen ja K-Citymarket Ravattulan elintarvikepuolen henkilöstövastaava Sini Salkimo.
– Varauduimme lakkoon niin, että otimme tavallista enemmän sisään tavaraa, jotta se ei loppuisi kesken, Salkimo avaa.
Sekä Piispanristin Prismassa että Ravattulan Citymarketissa on tänään ollut selvästi tavallista vilkkaampaa. Todennäköisesti Kaarinan tavaratalot keräävät tällä hetkellä asiakkaita tavallista laajempaa.
– Hamstraamista ei ole näkynyt. Ihan tavallisilla ostoksilla ihmiset käyvät, Salkimo kommentoi.
Mikäli kaupan alan sovintoa ei saada, lakko laajenee ensi viikolla (16.–18.2.) myös Kaarinaan. Silloin kiinni ovat kaikki Lidlit, K-Citymarketit ja Prismat. Lisäksi on kiinni esimerkiksi S-marketteja ja Tokmanneja, mutta ei Kaarinasta.
Palvelualan ammattiliitto PAM on vaatinut palkkoihin 200 euron korotusta. Tämä tarkoittaisi myyjille ja varastotyöntekijöille noin kahdeksan prosentin palkankorotusta. Kaupan liitto pitää vaatimuksia ylimitoitettuina. Riskinä on esimerkiksi palkkaspiraali eli se, että palkkojen nousu pahentaa inflaatiota ja nostaa hintoja.