Lapset pääsivät hoitamaan mummuja – SOS-Lapsikylän Mummun ja vaarin tupaan kaivataan lisää lapsiperheitä

0
7-vuotias Enni Salo opetti Pirjo-mummulle Chocoa. Ennin mukaan Pirjo oppi kiitettävästi. Pirjo on ollut SOS-Lapsikylän apuna vuosia ja muutti Kaarinaankin lapsikylän perässä.

– On luksusta, kun äiti saa syödä lämpimän ruuan rauhassa! nauraa Hanna Salo, 7-vuotiaan Ennin ja 3-vuotiaan Nellan äiti.

Hän oli tullut maanantaina illalla lasten kanssa Hovirinnan koululle SOS-Lapsikylän järjestämään Mummun ja vaarin tupaan. Kaarinalaiset lapsiperheet voivat tulla tupaan viettämään aikaa ja syömään maksutta Tuorlan majatalon toimittaman lämpimän aterian.

Tosin tuvassa oli ensimmäisellä kerralla enemmän mummuja ja vaareja kuin lapsia.

– Lapset hoitavat mummuja tänään! mummut nauroivat.

Ilta-aikaan

SOS-Lapsikylä tunnetaan Kaarinassa parhaiten lastensuojelun voittoa tavoittelemattomana palveluntuottajana. Kaarinan uutena toimintana lapsikylä on aloittanut ennaltaehkäisevän työn, johon Hovirinnan koululla pidettävä Mummun ja vaarin tupa kuuluu.

– Vietetään aikaa pelaillen ja leikkien lasten kanssa. Vanhemmille tupa tarjoaa hengähdyshetken arjesta, kuvaa ehkäisevän työn työntekijä Piia Halla.

Vastaavia tupia on järjestetty pääkaupunkiseudulla kuutisen vuotta, ja tupaa pilotoitiin myös Kaarinassa syksyllä 2021. Mitenköhän tupa eroaa MLL:n ja seurakunnan perhekahviloista?

– Täällä on mukana mummuja ja vaareja, ja tupa järjestetään illalla, jolloin myös työssäkäyvät pääsevät helposti mukaan, kuvaa Halla.

Järjestelyistä on sovittu nyt toukokuun loppuun. Hallan toive on, että sen jälkeen tuvalle saataisiin jatkoa hiukan isommassa tilassa. Pääkaupunkiseudulla vastaavat SOS-Lapsikylän tuvat ovat täyttyneet niin ääriään myöten, että perheiden on täytynyt vuorotella.

Tuvat järjestetään lahjoitusvaroin.

”Arki-illan helpotus”

Maanantaina paikalla oli neljä varamummua ja yksi varavaari. He kertovat innostuneensa mukaan uteliaisuudesta: uusi toiminta kiinnosti, ja idea Mummun ja vaarin tuvasta kuulosti hyvältä.

– Saa olla tekemisissä lasten kanssa, perusteli yksi mummuista.

Osalla heistä on omia pieniä lastenlapsia, osalla ei.

Lapsiperheistä olivat Salon perheen lisäksi mukaan tulleet Sarianna Lehtinen 2-vuotiaan Isabellan ja 3-vuotiaan Sebastianin kanssa.

– Tämä on itselle arki-illan helpotus. Miehen vanhemmat asuvat Australiassa, joten meillä ei ole yhtä paljon turvaverkostoa kuin kaikilla, Lehtinen kertoo.

– Lapsilla ei ole koskaan liikaa läsnäolevia ihmisiä ympärillä. Me muutimme vajaa vuosi sitten Kaarinaan, ja sosiaalinen verkosto on vielä aika suppea, miettii puolestaan Hanna Salo.

Piia Halla kertoo, että lisää niin mummuja, vaareja kuin lapsiperheitä toivotaan vielä joukkoon.

Tilaan mahtuu 25 henkilöä, ja Tuorlan majatalolle tarvitaan tieto ruokailijoiden määrästä. Tämän vuoksi kullekin kerralle on ilmoittauduttava tekstiviestillä etukäteen.

Mummun ja vaarin tupa Kaarinassa

  • Maksuton tupa järjestetään Hovirinnan koululla maanantaisin klo 16.30–19.
  • Ilmoittaudu Piia Hallalle tekstiviestillä etukäteen viimeistään maanantaina aamulla (puh. 044 4938 588).
  • Uusille mummuille ja vaareille järjestetään perehdytys toimintaan. Yläikärajaa ei ole, kunhan kunto riittää osallistumiseen.