Lapset ylittävät tien autojen välistä – Miksei Hulkkiossa ole suojatietä?

0
Vanhempia huolettaa, kun bussipysäkille jäävät lapset ylittävät tietä 110-tien ja Hulkkiontien risteyksessä. Lähin turvalline tienylityspaikka löytyy kahden pysäkinvälin päästä.

Hulkkiossa on herännyt huoli jalankulkijoiden turvallisuudesta. Kaarina-lehteen yhteyttä ottanut äiti kaipaa suojatietä 110-tien ja Hulkkiontien risteyksen tuntumaan. Lähin alikulkutunneli on lähes kilometrin päässä risteyksestä.

– Olemme seuranneet pitkään tätä kauhunäytelmää, kun lapset jäävät bussista 110-tien varteen. Autoja tulee ihan tauotta, ja moni sitten pinkaisee juoksuun 110-tien yli. On vain ajan kysymys, että joku jää auton alle, äiti kuvailee.

Kaarinan liikennesuunnittelija Elise Tuomola kertoo saaneensa asiasta äskettäin yhden palautteen. Palaute on välitetty Ely-keskukselle, joka vastaa 110-tien ylläpidosta ja hoidosta. Fölin palautepalveluun on tullut muutamia palautteita alueen bussilinjoista.

– Jokaisen pysäkin kohdalla ei ole suojatietä tai alikulkutunnelia. Hulkkion tapauksessa lähin alikulkutunneli on 750 metrin, käytännössä kahden pysäkin päässä mainitusta ongelmakohdasta. Vastaavia bussipysäkkejä on Kaarinassa pääväylien varrella muitakin. Silloin korostuu kotien merkitys siinä, että lapset opetetaan käyttämään turvallista reittiä pysäkiltä kotiin. Turvallisin reitti ei aina ole lyhin reitti. Bussin kyydistä voi jäädä pari pysäkkiä aikaisemmin pois, Tuomola ja johtava rehtori Emmi Virtanen muistuttavat.

Hulkkion ja Vairioon rakennetaan uusia asuntoja ja alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä. Eikö tämä pitäisi huomioida myös liikennesuunnittelussa?

– Hulkkion alueella asuu tällä hetkellä noin 40 perusopetuksen oppilasta. Valtaosa heistä käy Valkeavuoren koulua. Koulumatka sinne on noin kolme kilometriä ja sen voi kulkea turvallisesti kevyen liikenteen väyliä pitkin alikulkuja ja suojateitä apuna käyttäen, Virtanen huomauttaa.

– Kaarinan kaupunki on mukana Fiksusti kouluun -hankkeessa, jossa oppilaita kannustetaan aktiiviseen koulumatkaan. Kävelemällä kolmen kilometrin edestakaisen koulumatkan voi saavuttaa 40–60 % päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta, hän jatkaa.

Kaarinassa julkaistiin viime keväänä uusi liikenneturvallisuusohjelma, joka sisältää lähes 60 toimenpide-ehdotusta eri puolille Kaarinaa. Onko Hulkkio mukana listalla?

– Liikenneturvallisuussuunnitelman pohjana on toiminut liikenneympäristön tarkastelun lisäksi asukaskysely, jossa kohteesta tuli yksi maininta. Liikenneturvallisuussuunnitelmassa tähän ei ole ehdotettu toimenpiteitä kaupungille eikä ELY-keskukselle.

– Alustavien ELY-keskuksen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella Hulkkion pysäkin kohdalle ei ole suunnitteilla alikulkutunnelia tai suojatietä. Palautteen saamisesta tosin on vasta pari viikkoa aikaa, ja ELY-keskuksellekaan palautteita ei ole aiemmin tullut, joten kovin syvällisesti asiaa ei ole ehditty käsitellä, Tuomola toteaa.