Jos näinä päivinä sattuu käväisemään Kaarina-Teatterilla, törmää todennäköisesti kangaspakkoihin, kapsäkkeihin, pitsihuiveihin, kävelykeppeihin ja turkiskauluksiin. Paikalla harjoitellaan parhaillaan näytelmää Vanumammasta eli Aline Grönbergistä: yhdestä Turun historian vaikutusvaltaisista naisista.
Näytelmää varten on pengottu historiatiedot tarkasti läpi: käsikirjoituksen on laatinut kaarinalainen historiaharrastaja Olli Kauremaa, joka julkaisi pari vuotta sitten laajan tietokirjan Vanumammasta.
– Suunnittelimme kaikenlaisia projekteja juhlavuoteen 2021, jolloin Vanumamman syntymästä oli 150 vuotta, ja yksi niistä oli tarjota hänen tarinaansa teatteriin, kertoo Kauremaa.
– Otin yhteyttä turkulaisiin teattereihin, mutta niissä asia ei lähtenyt etenemään. Kaarina-Teatterissa Jarmo Kujalahan innostui.
Koronapandemian vuoksi tarinaa ei saatu Kaarinassa lavalle vielä Vanumamman juhlavuodeksi. Nyt näytelmä toimii teatterin 40-vuotisjuhlavuoden avauksena.
Näytelmä tekstitetään ruotsiksi
Kun Olli Kauremaa otti yhteyttä Kaarina-Teatteriin, hän oli jo laatinut käsikirjoituksen koko Aline Grönbergin elämästä.
Jarmo Kujala rajasi näytelmän aikajanaksi vuodet 1924–1940 eli ajan, jolloin Turun Vanu laajeni voimakkaasti, Turkuun nousi näyttävä tavaratalo ja vaikeista oloista ponnistanut Aline Grönberg sai kauppaneuvoksen arvon.
Sovitettaessa todellista elämää näytelmäksi joudutaan aina oikomaan mutkia ja venyttämään totuutta, jotta kokonaisuus toimisi. Tulikohan ohjaajan ja historioitsijan välillä kiistaa?
– Ei ole ollut sotaa, mutta on tässä nyt 14. versio käsikirjoituksesta käytössä, Kujala hymyilee.
– Toki elävästä elämästä draamaa tehdessä sitä täytyy kohdella pieteetillä. Kun teen taiteellisia ratkaisuja, teenkö oikeutta näille ihmisille ja aikakaudelle?
Hän on itse asunut kolmisenkymmentä vuotta Kemiössä Hultan kylässä, josta Vanumamman äiti on kotoisin.
Näytelmä on tekstitetty Alinen äidinkielellä eli ruotsiksi. Tekstittäminen on Kaarina-Teatterille uutta.
– Näyttelijöiden on pysyttävä käsikirjoituksessa, jotta tekstitys pysyy perässä! nauraa tekniikasta vastava Arto Mäkelä.
Lisäksi lavalla pyörii oikea arkistofilmi Vähä-Rauhalinnan kartanosta. Harmonikkataiteilija Toni Perttula soittaa 1930-luvun musiikkia livenä.
Näytelmän esityskausi on 3.3.–29.4.
Kaarina-lehti keräsi tähän artikkeliin kiinnostavia poimintoja näytelmästä ja Vanumammasta. Etsi kuvista oikeat kirjaimet ja numerot.
A) Vanumamma
Aline Grönbergiä eli Vanumammaa näyttelee Anne Höglund, joka on Kaarina-Teatterin tuttu kasvo.
– Ei tämä ihan helpoin rooli ole! Vanumamma oli vikkelä ja vauhdikas, pyöri kuin hyrrä, ja hänen puheensa ovat pitkät, Höglund kommentoi.
– Jännittää myös, mitä ne katsojat kokevat, jotka ovat oikeasti tunteneet Vanumamman.
Aline Grönberg (1871–1950) oli tekstiilitavaratalo Turun Vanun perustaja. Hän keksi jatkuvasti uutta ja toi esimerkiksi Turkuun ensimmäisenä rullaportaat. Iäkkäät turkulaiset muistelevat yhä hänen satumaisten näyteikkunoidensa pienoisjunia. Eräänä vuotena joulu-ukko tuli joulukadun avajaisiin oikealla lentokoneella.
Näytelmässä kerrotaan Alinen ikävuosista 53–69.
Alinesta on kuvailtu, että hän ei tuntunut tarvitsevan unta eikä ruokaa. Häntä kuvailtiin teräksenlujaksi ja ankaraksi mutta oikeudenmukaiseksi.
B) Kyynäräkeppi
Vanumamma aloitti 13-vuotiaana tyttönä Dahlbergin trikooliikkeessä, 71-vuotiaan neiti Stenbeckin opissa. Aina, kun nuori Aline teki pienenkin virheen, neiti Stenbeck iski häntä sormille kankaiden mittakepillä eli kyynäräkepillä. Hän myös nipisti Alinea niin kovasti korvasta, että korvaan jäi arpi loppuiäksi.
17-vuotiaana Alinesta tuli saman liikkeen liikkeenhoitaja. Hän itse arvosti myöhemmin paljon neiti Stenbeckiltä saamiaan oppeja ja työmoraalia.
C) Gerda Söderholm
Gerda Söderholm oli Turun Vanun ensimmäinen apulainen ja Vanumamman luottonainen. Hän aloitti jo ennen kuin Alinella oli omaa liikettä sekä hoiti yritystä, kun Aline oli ulkomailla.
Gerda hoiti myös Alinen kirjeenvaihtoa. Gerda vastasi Alinen allekirjoituksella kaikkiin huomionosoituksiin, sillä Aline halusi kiittää henkilökohtaisesti jokaista, joka oli antanut hänelle lahjan tai lähettänyt kirjeen tai sähkeen. Työ oli valtava: esimerkiksi syntymäpäivänä saattoi tulla pelkästään sähkeitä parisataa.
Gerdan roolissa on Niina Laine.
D) Hilja Segerstedt
Hilja Segerstedt toimi 35 vuotta Vanumamman sisäkkönä. Vanumammasta kerrotaan, että kun hän meni nukkumaan, hänellä oli tapana sanoa: “Sinä, Hilja, et saa kuolla ennen minä.” Näin kävikin, Hilja kuoli vuoden Vanumamman jälkeen.
Hiljan roolissa on Tuula Hurme-Turakka.
E) Elsa Enberg ja Veikko Heimovaara
Elsa Enberg aloitti Turun Vanuliikkeessä myymäläapulaisena, ja hänestä tuli myöhemmin prokuristi. Hän teki vuonna 1943 valtavan työn Gerdan kanssa, kun Turun Vanun toiminimen kirjanpito piti muuttaa osakeyhtiölain mukaiseksi kirjanpidoksi. Roolissa on Nina Kiviniemi.
Veikko Heimovaara oli Vanumamman lähetti, autonkuljettaja ja somistaja, joka palveli koko ikänsä Turun Vanua. Heimovaara oli koiranleuka ja saattoi vikareerata joulu-ukkoa. Heimovaaran roolissa on Mikko Jäästö.
F) Anna Johnsson
Vanumamman ensimmäisen aviomiehen sisar oli liikenainen. Anna Johnsson auttoi Vanumamman taloudellisesti ja henkisesti vaikeiden aikojen yli. Hän kasvatti Vanumamman tyttären, jonka nimi myös oli Anna.
Annan roolissa on Ulla Korpela.
1) Edvin Forsberg
Vanumamman kanssa samalla alalla työskentelevästä Edvin Forsbergista oli pöyristyttävää, että nainen vei asiakkaat. Forsberg mustamaalasi häntä parhaansa mukaan.
Forsbergin roolissa on Hannu Rinne.
2) Dagmar Hjort ja tämän lapsenlapset
Seurapiirirouva Dagmar Hjort oli Aline Gröbergin luottoasiakas ja myöhemmin hänen ystävänsä. Dagmar kuului Naisasialiike Unioniin, joka alkoi järjestää Vanumammalle kunnianosoitusta.
Dagmarin roolissa on Minna Huhtala. Hänen lapsenlapsensa Karin ja Maria ovat todellisuudessa Alma Pajunen ja Oona Mäkinen.
3) Harald Färdig
Siirtomaatavarakauppias Harald Färdig toimi Affärcentrumin johtokunnassa kiinteistöyhtiössä, jossa Turun Vanu toimi. Färdig arvosti Vanumamman poikkeuksellista määrätietoisuutta, vaikka tämän kanssa olikin välillä vaikea tulla toimeen.
Färdigin roolissa on Jarmo Selin.
4) Toini ja Urho
Kemiöläinen pariskunta, joka kuului niihin satoihin maalaisiin ja saaristolaisiin, jotka tuottivat villaa, höyheniä ja lumppuja Turun Vanulle.
Toini ja Urho Lindéniä näyttelevät Anne Rinne ja Ari Lehtinen.