MOT-ohjelma säikäytti talonomistajat: Kaarinan rakennusvalvonnassa on käyty varmistelemassa oman kodin papereita

1
Ylen MOT-ohjelma talojen lopputarkastuksista on herättänyt huolta monissa kaarinalaisissa omakotitaloasukkaissa.

Kaarinan rakennusvalvonnan puhelimet ovat pirisseet ja ovi on käynyt tiuhaan. Yle MOT-ohjelma kertoi äskettäin Suomessa olevan kymmeniätuhansia omakotitaloja, joissa loppukatselmus on jäänyt tekemättä. Nykyisen lain mukaan loppukatselmus pitää tehdä viiden vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta.

Uutinen on johtavan rakennustarkastajan Jukka Latokylän mukaan säikäyttänyt talon omistajat osin turhaan.

– Sellaiset ihmiset, jotka muutenkin hoitavat asiansa, ovat huolestuneet ja alkaneet varmistella, onko lopputarkastus tehty vai ei.

Latokylä muistuttaa, että rakennuslaki astui voimaan vasta vuonna 1960.

– Jos talo on rakennettu esimerkiksi vuonna 1940, ja joku alkaa peräänkuuluttamaan loppukatselmusta, eihän sellaista ole olemassakaan.

330 taloa odottaa lopputarkastusta


Kaarinassa on Latokylän mukaan 330 taloa, jossa on loppukatselmus tekemättä. Luku on lähes tuplasti korkeampi kuin naapurissa Paimiossa, jossa loppukatselmusta vailla olevien rakennuslupien määrä on 177. Sauvossa lopputarkastusta vailla on 126 taloa.

Käytännössä loppukatselmoimattomia hankkeita löytyy joka kunnasta.

MOT-ohjelmaan haastateltiin sauvolaista talonomistajaa, jolle oli tullut yllätyksenä, että kiinteistöstä on tekemättä sekä loppukatselmus että käyttöönottokatselmus, joka on lain mukaan edellytys talossa asumiselle. Nykyisille omistajille näiden katselmusten puuttuminen selvisi, kun he olivat laittamassa taloaan myyntiin.

Selvityksen mukaan eri kunnissa suhtaudutaan eri tavalla loppukatselmoimattomiin taloihin, vaikka kaikki noudattavat samaa maankäyttö- ja rakentamislakia. Osa kunnista edellyttää, että kiinteistön omistajan pitää hakea uutta rakennuslupaa. Osalle riittää, että rakennustarkastaja käy paikan päällä katsomassa, että talo täyttää rakentamisajan lupamääräykset.

Ongelma ei ole Latokylän mukaan uusi, vaan siitä on keskusteltu ainakin viimeiset kymmenen vuotta.

– Kaarinan käytäntönä on uusi luvitus ja ulkopuolinen tarkastus. Luvituksessa mennään vanhoilla suunnitelmilla, kuvilla ja sen hetken määräyksillä, Latokylä selventää.

Hankkeita tarkastellaan hänen mukaansa tapauskohtaisesti. Jos rakennuslupa on umpeutunut vasta hiljattain, esimerkiksi puoli vuotta sitten, ei Kaarinassa välttämättä olla edellytetty uuden rakennusluvan hakemista.

– Tämä on Kaarinan oma tulkita, että asioita voidaan vähän venyttää, Latokylä sanoo.

Vakuutus ei korvaa


Kaarinassa loppukatselmuksen tekeminen on ainakin toistaiseksi rakentajan oman muistin varassa. Jos loppukatselmus jää tekemättä, se huomataan yleensä siinä vaiheessa, kun taloa laitetaan myyntiin.

Latokylä muistuttaa, että loppukatselmus kannattaisi olla tehtynä vakuutusturvan takia. Tulipalon sattuessa vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jos palomääräysten noudattaminen on jäänyt loppukatselmuksen puuttuessa toteamatta.

Kaarinan rakennusvalvonnassa on käytössä sähköinen asiointi. Toiveena on, että tulevaisuudessa ohjelma muistuttaisi rakentajaa automaattisesti puuttuvasta loppukatselmuksesta.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.