Nunnassa pidetään sunnuntaina laskiaisten etkot

0
Kuva viime vuoden laskiaisriehasta Kuusistosta. Mäkeä olivat laskemassa Ankita ja Sari Pohjaluoto sekä Frans ja Mari Vesterinen.

Nunnan asukasyhdistys järjestää MLL Littoisten kanssa ensi sunnuntaina laskiaisetkot Nunnan kerhotalolla. Pulkkailu jää todennäköisesti haaveeksi, mutta luvassa on esimerkiksi linnunpönttöjen nikkarointia, hernekeittoa ja pullaa. Leikkipuistosta löytyy tavallista enemmän kavereita.

– Laskiainen on tänä vuonna hiihtolomalla, ja perheet voivat olla lomareissuilla, joten päätimme järjestää tapahtuman aiemmin, perustelee Eija Nohkola asukasyhdistyksestä.

Nunnan asukasyhdistys on järjestänyt laskiaistapahtumia aiemminkin, joskin viime vuosina on pidetty taukoa. Nohkola arvioi, että aiemmilla kerroilla mukana on ollut kuutisenkymmentä ihmistä.

Oikeana laskiaissunnuntaina eli 19.2. Kaarinasta löytyy myös laskiaistekemistä. Silloin Kaarinan seurakunta järjestää tuttuun tapaan perhetapahtuman Kuusiston kirkolla.

Laskiaisetkot su 12.2. Nunnan kerhotalolla kello 14–16.

Tiesitkö tämän laskiaisesta?


Laskiainen on 600-luvulta periytyvä karnevaali, jolla on juhlittu pääsiäistä edeltävän paaston alkamista.

Nykyiset suomalaiset laskiaisperinteet, kuten mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispulla, ovat yhdistelmä kristillisiä ja vielä vanhempia pakanallisia tapoja.

Laskiaisen ja pääsiäisen välisenä paaston aikana ei yleensä syöty lihaa. Nykyään paastotaan esimerkiksi makeista herkuista tai sosiaalisesta mediasta. Yleinen on myös ekopaasto, jolloin vältetään epäympäristöystävällisiä tekoja.

Paaston avulla on tavoiteltu elämän yksinkertaistamista ja olennaiseen keskittymistä.