Nuorten mielipide: Elämän ei pitäisi olla pelkkää töitä ja opiskelua

0

Mitä järkeä on siinä, että käytämme yli puolet meidän elämästämme opiskeluun ja töiden tekemiseen? En tarkoita sitä, etteikö pitäisi opiskella ollenkaan, ja tajuan, että töitä pitää tehdä, jotta saa rahaa. Monella on varmasti työ, mitä tykkää tehdä. Mielestäni elämän voisi käyttää myös hauskojen ja itseä kiinnostavien asioiden tekemiseen.

Peruskoulun jälkeen lähdetään lukioon tai ammattikouluun, jossa menee 3–4 vuotta. Kaikki tämä opiskelu tehdään sitä varten, että päästään tekemään töitä seuraavat 40 vuotta.

Suurin osa ihmisistä saa myös lapsia. Missä vaiheessa pitäisi saada sitä omaa vapaa-aikaa? Silloin, kun lapset ovat menneet nukkumaan, tai ehkä sen jälkeen, kun on päästy eläkkeelle eli noin 65-vuotiaina? Sama juttu on monella nuorella, ei löydä aikaa mihinkään muuhun kuin opiskeluun ja mahdollisiin harrastuksiin. Jos löytyisi vapaa-aikaa lähteä kavereiden kanssa ulos tai istumaan iltaa ystävien kanssa, kuka jaksaa enää mennä? Työt ja opiskelu kuormittavat monia niin, ettei energiaa löydy muuhun. Sen vapaa-ajan, mitä on jäljellä, monet haluavat käyttää ihan vain lepäämiseen.

Totuushan on, kun sanotaan koulun opettavan meitä elämään, että tarkoitetaan työelämää. Usein mietin, missä vaiheessa elämää minun täytyy tietää jyrsijän ja kasvissyöjän hampaiden ero. Miksei sen sijaan meitä opeteta kouluissa maksamaan vaikkapa laskuja?

Tiedän, että töitä täytyy tehdä. Tiedän myös, että raha ei kasva puussa. Arvostan kaikkia, jotka jaksavat raataa töissä pitkiä päiviä, ja niitä, jotka jaksavat jäädä vielä senkin jälkeen ylitöihin, sekä kaikkia niitä, jotka tekevät työtä, josta eivät edes pidä, ja niitä, jotka saavat naurettavan vähän palkkaa suhteessa työtuntien määrään. Hatunnosto myös niille, jotka tajuavat jo koulussa tehdä kovasti töitä, jotta mahdollisuuksia olisi monia.

Jokaisen pitäisi saada itse päättää, mitä heidän elämänsä on. Miksi tehdä elämästä niin raskasta? Loppujen lopuksi me kaikki kuollaan, niin miksi käyttää niin paljon aikaa nopeasti kuluvasta elämästä työntekoon? Jälkikäteen harmittaa, kun jäi niin paljon kokematta, koska ei ollut aikaa muuhun enää töiden ohessa.

Sara Kurka

Piispanlähteen koulu