Nuorten mielipide: VAR pilaa huippujalkapallon

0

VAR eli Video Assistant Referee on uusinta teknologiaa jalkapallossa. Sitä käytetään korkeimmalla huipputasolla tilanteissa, joissa jotain on jäänyt epäselväksi. VAR siis toimii päätuomarin apuna, ja sitä ohjaavat lisätuomarit pelikentän ulkopuolella.

VAR otettiin käyttöön vuonna 2018, ja siitä lähtien sitä on hyödynnetty enemmän ja enemmän mutta vain korkeimmalla tasolla.

Kun VAR-teknologiaa käytetään paljon, pelin kulku hidastuu. Välillä varmistetaan turhaan, oliko tilanteessa rike, tuliko maali vai oliko pelaaja paitsiossa.

Tämä teknologia on viety niin pitkälle, että jopa pallon sisällä on anturi, joka tunnistaa, kun pallo ottaa kontaktin johonkin, esimerkiksi pelaajan jalkaan. Stadion paikantaa pallon sijaintia koko ajan taukoamatta ja kameroiden kuvakulmia on niin monta, että erehdyksiä ei voi tulla. Mielestäni tämä on aivan liian tarkkaa.

VAR-teknologiaa ei käytetä alemman tason peleissä, mikä on ymmärrettävää. VAR maksaa paljon asentaa, mutta silti on epäreilua, että pelillä on tavallaan eri säännöt eri tasoilla.

Ongelma on siinä, että kun ohjelmaa käytetään, maaleja hylätään ja pelaajat saavat varoituksia pienistäkin osumista, niin pelistä katoaa mielenkiinto.

Rikkeet ja väärät tuomiot ja muut tuomarin omat ratkaisut kuuluvat jalkapalloon. Tuomarin virheistä voi olla hyötyä tai haittaa, mikä tuo peliin omaa mielenkiintoa. Mielestäni tuomarille mussuttaminen kuuluu peliin, ja se herättää katsojassa mielenkiintoa.

Jalkapalloa on pelattu vuosia, ja silti on pärjätty erinomaisesti ilman VAR-teknologiaa. Lisäksi moni legendaarinen maali olisi hylätty tällä teknologialla eivätkä ne ikinä olisi päässeet historiankirjoihin.

Viljami Vainio

Piispanlähteen koulu