Nuorten mielipide: Ilmastonmuutos pitää pysäyttää

0

Uutisissa on jo vuosien ajan kerrottu, miten jäätiköt sulavat ja metsäpaloja syttyy. Mielestäni suhtaudumme ilmastonmuutokseen liian kevyesti. Kai haluat jättää tuleville sukupolville maailman, missä elää?

Luontoon ei saa heittää roskia, koska eläimet voivat syödä niitä ja tukehtua. Meriin heitetyt roskat saattavat takertua kilpikonniin tai muihin mereneläviin ja häiritä niiden luonnollista kasvua. Jos näin käy, roska hankaloittaa niiden liikkumista läpi elämän. Meressä eläimet voivat syödä myös esimerkiksi muovipusseja luullen niitä meduusoiksi. Mielestäni jokaisen ihmisen tulisi yrittää olla roskaamatta luontoa.

Meidän pitäisi kierrättää vaatteita mieluummin kirpputoreilla kuin ostaa niitä yhdellä eurolla suoraan Aasian lapsityövoimapajoilta. Onko mielestäsi oikein, että ihmisoikeuksia poljetaan, jotta saat vaatteita, joita käytät ehkä kerran? Tiesitkö, että uhanalaisia eläimiä voidaan käyttää vaatteiden raaka-aineina?

Turhaa energian kulutusta pitäisi vähentää ja keksiä ekologisempia vaihtoehtoja. Liiallinen valon- ja vedenkulutus kuluttaa luontoa, ja lentokoneilla lentäminen ja bensa-autoilla huristeleminen saastuttavat päästöillään hengitysilmaa. Suuret määrät päästöjä aiheuttavat lämpötilan muutoksia, ja eläimiä kuolee sukupuuttoon, kun niiden tutut kotiseudut muuttuvat. Minne ovat katoamassa lumiset talvet? Olin itse joululomalla Itävallassa, ja ainoastaan laskettelurinteissä oli lunta ja sekin ihmisen laittamaa.

Mielestäni kouluissa ja kodeissa pitäisi puhua enemmän ilmastonmuutoksesta. Kun tietäisimme, mitä luonnolle on tapahtumassa, pystyisimme ehkä pelastamaan maailman!

Enna Uro

Piispanlähteen yläkoululaiset kirjoittivat mielipiteitä Kaarina-lehteen osana Uutisten viikkoa.